Mušterije bijesne

Australija se suočava sa nestašicom zelene salate, što je dovelo do znatnog porasta cijena, pa je čak i čuveni lanac restorana brze hrane KFC bio primoran promijeniti svoje recepte i u burgere, umjesto zelene salate, staviti kupus, što je razbijesnilo mušterije.

Naime, lanac restorana brze hrane KFC obavijestio je mušterije kako će umjesto zelene salate koristiti mješavinu zelene salate i kupusa u svojim restoranima, navodeći kao razlog poremećaj u snabdijevanju nakon što su velike poplave širom istočne obale Australije uništile usjeve zelene salate.

To je dovelo do toga da jedna glavica "ajsberg" salate u Sidneju ili Melburnu, koja se nekada prodavala za oko dva, sada košta blizu osam dolara (12 australijskih dolara).

Ekonomski stručnjaci kažu da je, pored loših vremenskih uvjeta, porastu cijena povrća i voća u Australiji doprinio i rat u Ukrajini koji je podigao cijene dizela i đubriva, neophodnih poljoprivrednicima.

Iako su iz KFC-a savjetovali potrošače da prilikom narudžbe zatraže izbacivanje kupusa iz hamburgera ukoliko nije "njihova šoljica čaja", mnogi su već stigli požaliti se na društvenim mrežama.

- Činjenica da zelenu salatu zamjenjujete kupusom tjera me da ponovo razmislim o svom obroku. Ima najmanje četiri ili pet stvari koje bih jeo prije kupusa. To je tako čudan izbor - napisao je jedan nezadovoljni tviteraš.

Drugi kaže da to što su u KFC restoranima zelenu salatu zamijenili kupusom vidi kao "predznak apokalipse".

Ovo je već drugi put ove godine da KFC u Australiji ostaje bez jednog od ključnih sastojaka svojih najpopularnijih specijaliteta, pošto su u januaru morali ograničiti ponudu zbog nestašice piletine, piše BBC.

Faktor/BBC