“Neću skočiti u vodu zbog tebe”

Troje policajaca u američkoj saveznoj državi Arizoni uklonjeno je privremeno s dužnosti, odnosno poslano na dopust, nakon što nisu spasili muškarca koji se utapao.

Na nedavno objavljenim snimkama s kamera vidi se kako prošlog mjeseca Sean Bickings (34) ulazi u jezero u gradu Tempe i govori policiji da će se utopiti.

No niko od policajaca na mjestu događaja nije intervenisao da ga spasi, a jedan je čak rekao: “Ne namjeravam skočiti unutra zbog tebe.”

Bickings je ušao u jezero, neko vrijeme zvao u pomoć, nestao pod vodom te je kasnije proglašen mrtvim. Gradske vlasti kazale su da je smrt “nezaštićenog člana zajednice Tempe” prava tragedija, piše BBC.

“On se pred vama utapa, a vi mu nećete pomoći”

Incident se dogodio 28. maja nešto poslije 17 sati, kada su policajci odgovorili na dojavu o navodnoj tuči između muškarca i njegove partnerice u centru grada. Prema saopćenju grada, par je “potpuno sarađivao s policijom i zanijekao da je došlo do bilo kakve fizičke svađe”.

Međutim, policijske snimke pokazale su da se Bickings popeo preko metalne ograde koja dijeli šetnicu od jezera i ušao u vodu dok su policajci provjeravali imena para. Rekao je policajcima da ide “na kupanje” i zaplivao prema mostu čak i nakon što su ga službenici obavijestili da kupanje u jezeru nije dopušteno.

Transkript ostatka videa, koji nije podijeljen s javnosti, pokazuje kako je Bickings više puta rekao da će se utopiti i da ga treba spasiti. Prijateljica Bickingsa je upozoravala policiju da je situacija opasna.

U jednom trenutku je povikala: “On se pred vama utapa, a vi mu nećete pomoći.”

Vlasti za sada nisu objavile imena troje policajaca, samo su navele da su oni sada na “plaćenom administrativnom dopustu” dok Odjel za javnu sigurnost Arizone i policijska uprava Scottsdalea ispituju cijeli slučaj.