♡

U tada već okupiranoj Ukrajini prije nekoliko mjeseci Ilija i Marija nisu ni slutili da će vječnu ljubav jedno drugom obećati u glavnom gradu Crne Gore.

Dvadesetpetogodišnji Ukrajinac i devetnaestogodišnja Ruskinja upoznali su se u Sevastopolju, a vjenčali juče u Podgorici.

Kum im je bio Banjalučanin Nedeljko Radišić u čijem apartmanu u Sutomoru Ilija Kudrijacev i Marija Solovjeva borave. Kuma, takođe Ukrajinka, ranije je rezervisala boravak u Radišićevim apartmanima. Došla je sa djecom, jer je suprug morao ostati u Ukrajini.

Ilija i Marija ne kriju sreću što su se na zajednički život, ljubav i poštovanje, obavezali baš u Podgorici.

"Ilija živi u Sevastopolju, ja sam došla u taj grad u trenutku kada je Ukrajina već bila okupirana. Tamo smo se i upoznali. Nismo očekivali da ćemo se vjenčati u Podgorici. Sretni smo što brak možemo sklopiti u miru ovdje, gdje možemo biti opušteni i spokojni, relaksirani od svih drugih političkih događaja", kazala je Marija.

Na pitanje da li će Crna Gora i postati njihov dom, još nisu sigurni.

"Oko dvije sedmice smo u Crnoj Gori. Za sada još uvijek ne znamo gdje ćemo živjeti, ali ovdje nam se mnogo dopada. Ne osjećamo da postoji netrpeljivost između Rusa i Ukrajinaca u Crnoj Gori", ističe Ilija.

Bez obzira na to koju će zemlju izabrati za budući zajednički život, jedno je izvjesno - u Crnoj Gori će provesti medeni mjesec.

Ovdje se, kako uz osmijeh kažu, osjećaju slobodno i sigurno.

"Naravno da se osjećamo slobodnije nego tamo odakle smo došli. Zahvalni smo crnogorskom narodu na gostoprimstvu. Ne moramo da razmišljamo koje smo nacionalnosti i državljanstva. Možemo prosto da ostvarujemo naše planove i da volimo jedno drugo", dodaje mlada Ruskinja.

Burno stanje u Ukrajini ne jenjava, a ratu se ne nazire kraj.

Ilija i Marija se nadaju nekim sretnijim vremenima, sporazumnom i mirnom završetku ratnih dešavanja. Nadaju se i da će što prije moći da vide svoje porodice.

"Moj otac je u Ukrajini. Brinem za njega, ali sam siguran da će biti sve u redu. Ne želim da se proliva krv. Želim završetak rata i nadam se miru u svojoj zemlji", priželjkuje mladoženja.

Sloga i poštovanje, kažu mladenci, jedini su ključ za održavanje dobrih međuljudskih i međunarodnih odnosa. Ilija i Marija jedino rješenje vide u pomirenju ova dva naroda.

"Mi glasamo za mir. Želimo da ne bude rata i da svi žive na zemlji bezbrižno. Nadam se miru u Ukrajini, da se svi vole i ponovo budu sretni", svojim sunarodnicima poručuje mladi bračni par.

Nedeljko Radišić, vlasnik apartmana u Sutomoru, u kojem mladenci trenutno borave, imao je tu čast da bude vjenčani kum mladom bračnom paru.

"Sretan sam što su Rusi i Ukrajinci zajedno, svima je teško što je ovakvo stanje u susjednim zemljama i što se ovo desilo. Kod mene boravi još jedan par, ali za sada ne planiraju vjenčanje. Ovo je za mene velika sreća, jer su ovakvi događaji i poruke koje oni šalju jako bitne za sve ljude u ovakvom vremenu", kazao je Radišić za portal Vijesti.