VODIČ

Ako mislite da samo vi ovih dana osjećate neku težinu i da se brže umarate ili znojite - niste jedini. Temperature su za pojmove maja rekordno visoke, zbog čega mnogi nemaju volju ili se ne usude vježbati.

Grupa naučnika pripremila je upute za Olimpijske igre u Tokiju, kada su temperature dostizale neslućene nivoe.

Iako se cijeli vodič usredotočuje na elitne sportiste, autori kažu da se savjeti mogu prilagoditi i onima koji treniraju rekreativno.

Evo njihovih savjeta:

Razmislite o vježbanju u zatvorenom

Kada vježbamo stvaramo unutarnju toplinu, koju naša tijela odbacuju znojenjem. Međutim, ako se temperatura okoline poveća, ovaj se proces usporava. Tjelesna toplina se nakuplja, a bilo koja aktivnost koju inače i vrlo dobro podnosimo, sada nas umara.

Kako bismo zaobišli ove uvjete, možemo premjestiti naše treninge u zatvorenom prostoru, u klimatiziranu udobnost ili ih strateški rasporediti. Primjera radi, vježbajte ranije ujutro i koncentrirajte se na područja s puno zelenila.

Ciljajte na aklimatizaciju

Također bismo se, polako, trebali navikavati na sparinu, proces koji je poznat naučnicima kao aklimatizacija, što uključuje vježbanje ponekad, po izboru, kada je dan najtopliji. Ovaj pristup pomaže u kondicioniranju naših tijela da se bolje nose s vrućinom. Nakon što se aklimatiziramo, znojit ćemo se ranije i obilnije nego prije, bolje raspršujući unutarnju toplinu i ostavljajući nam osjećaj poskočnosti i manje umora. Međutim, aklimatizacija bi trebala biti postepena.

Za početak, namažite se kremom za sunčanje, napunite flašu vode, izađite vani nakon otprilike 10 sati ujutro kada se temperature pojačaju i pokušajte dovršiti laganiju verziju svog standardnog treninga.

Ako vam se čini da vam srce ubrzava ili se osjećate loše, “usporite”. Većina nas se aklimatizira nakon pet do 10 ovakvih treninga.

Idite pod topli tuš

Da, zvuči naopako, ali slično je kao i sa savjetom da popijete topli kakao umjesto ledene vode. Nakon svake aklimatizacije, isite pod tuš, ali pojačajte toplinu. Stajanje pod toplim tušem ili namakanje u vrućoj kadi desetak minuta nakon napornog treninga potiče tijelo da se nastavi aklimatizirati. No, ne pretjerujte i isprobajte i kontrastno tuširanje - minutu u hladnoj ili mlakoj, minutu u toploj vodi.

Dvadesetak minuta prije popijte hladnu vodu

Ledeni napitak prije treninga pomoći će vam da vam bude lakše odraditi trening. I nemojte piti “odmah prije” jer bi vam to moglo uzrokovati želučane tegobe. Možete staviti i hladnu krpu na vrat kako biste sebi pomogli.

Prepoznajte znakove pregrijavanja

Ako tokom vrućeg treninga osjetite mučninu, glavobolju, vrtoglavicu ili grčeve, usporite ili prestanite i potražite hlad. To bi mogli biti znakovi početne toplinske bolesti. Stoga, ako su vrućine velike, a vi ste uporni, nemojte vježbati sami jer u slučaju ovih simptoma neko bi vam hitno trebao pomoći.

Uz to, imajte na umu sljedeće:

Pazite na temperaturu - obratite pažnju na vremensku prognozu i upozorenja o vrućini. Znajte koja se temperatura očekuje tokom planirane aktivnosti na otvorenom.

Upoznajte svoj nivo kondicije - ako niste sposobni ili ste tek počeli vježbati, budite posebno oprezni kada vježbate na vrućini. Vaše tijelo može imati nižu toleranciju na toplinu. Smanjite intenzitet vježbanja i radite česte pauze.

Pijte puno tekućine - dehidracija je ključni faktor u toplinskoj bolesti. Pomozite svom tijelu da se znoji i ohladi tako što ćete ostati dobro hidrirani vodom. Nemojte čekati da ožednite da biste pili tekućinu.

Planirate li intenzivno vježbati, umjesto vode razmislite o sportskom napitku - sportska pića mogu zamijeniti natrij, hlorid i kalij koje gubite znojenjem. Izbjegavajte alkoholna pića jer ona zapravo mogu potaknuti gubitak tekućine.

Odjenite se prikladno - lagana, široka odjeća pomaže isparavanju znoja i održava vas hladnijim. Izbjegavajte tamne boje, koje mogu apsorbirati toplinu. Ako je moguće, nosite šešir svijetle boje sa širokim obodom ili šiltericu.

Izbjegavajte podnevno sunce - vježbajte ujutro ili uvečer, kada je vjerovatno da će na otvorenom biti hladnije. Ako je moguće, vježbajte u sjenovitim područjima ili vježbajte u vodi u bazenu.

Nosite kremu za sunčanje - opekotine od sunca smanjuju sposobnost vašeg tijela da se ohladi i povećava rizik od raka kože.

Izvor: Faktor