UKLJUČITE IH U JELOVNIK

Put do prekrasne, preplanule puti ide kroz želudac. Kad naučite šta i kako jesti, primijetit ćete da koža lakše i brže tamni.

Jelovnik bi se trebao sastojati od namirnica koje obiluju ključnim vitaminima i mineralima koji olakšavaju tamnjenje, jer potiču proizvodnju melanina i pomažu u održavanju tonusa kože, štiteći tijelo od ljetnih vrućina.

To su prvenstveno namirnice bogate karotenoidima.

Karotenoidi su grupa prirodnih žutih, narandžastih i crvenih pigmenata vrlo raširenih u prirodi, posebno u tamnozelenom lisnatom povrću te u žutonarandžastome voću i povrću.

Poznato ih je više od 700, od kojih se 50 može apsorbirati i metabolizirati u ljudskom organizmu.

Najznačajniji je spoj u toj grupi karoten (β-karoten) kojeg sadrži mrkva, a koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Likopen, s druge strane, daje crvenu boju paradajzu i lubenici, fukoksantin i rodoksantin nalaze se u smeđim i crvenim algama, dok se lutein poput ostalih ksantofila nalazi u velikim količinama u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja i žute mrkve.

Od nezaobilazne mrkve do paradajza, kao i cikorije, radiča, pa do kajsije, dinja i trešanja - u nastavku članka pročitajte popis namirnica koje će vam pomoći u bržem tamnjenju kože:

Mrkva

Mrkva sadrži čak 1.200 mg vitamina A na 100 grama proizvoda, što je čini idealnom namirnicom ukoliko želite brzo potamniti. Sadrži veći postotak beta-karotena od drugih namirnica poznatih kao dobar izvor beta-karotena, poput dinje, kajsije i tikve.

Radič i špinat

Radič sadrži oko 600 mg vitamina A na 100 grama, baš kao i špinat, te su stoga namirnice koje bi se u narednim danima trebale učestalo naći na vašem stolu.

I radič i špinat su povrće odlično za lagani i zdravi ljetni obrok, jer sadrže vrlo mali broj kalorija.

Kajsija

Kajsija sadrži do 500 mg vitamina A na 100 grama.

Spada u grupu voća koje najviše pogoduje preplanulosti, zahvaljujući beta-karotenu koji potiče proizvodnju melanina.

Kajsija također obiluje vlaknima koja također pospješuju rad crijeva.

Cikorija i zelena salata

Cikorija, kao i zelena salata, može sadržavati i do 260 mg vitamina A na 100 grama, što je dokaz da zeleno povrće pogoduje bržem tamnjenju baš kao i narandžasto voće i povrće.

Cikorija je također izvrstan izvor mineralnih soli: sadrži kalij, kalcij i željezo, sve tvari koje pomažu „preživjeti“ vruće dane pred nama.

Karfiol i brokula

U svoju ljetnu prehranu za brže tamnjenje uključite i karfiol i brokulu koje sadrže selen i također pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, izbjegavajući prerano starenje kože.

Jedite ih svježe ili ih dodajte u voćnu salatu zajedno sa crvenim voćem.

Dinja

Dinja je također bogata vodom, pa pomaže u hidrataciji i daje energiju, stoga ju je najbolje konzumirati za doručak ili kao međuobrok.

Celer

Jednaku količinu vitamina A sadrži i celer koji možete dodati u smoothie ili hladno cijeđeni sok.

Paprika

Paprika može sadržavati do 150 mg vitamina A na 100 grama, a bogata je i vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u smanjenju rizika od upala.

Paradajz i breskva

Osim vitamina A kojeg sadrži oko 100 mg na 100 grama, paradajz sadrži antioksidanse i likopen, stoga pomaže u borbi protiv starenja organizma i štiti kožu od oštećenja do kojih mogu dovesti sunčeve zrake.

Jednaku količinu vitamina A sadrže i breskve koje također obiluju i vitaminom C. Također imaju i blagi diuretički i laksativni učinak.

Savjet: Uzmi u obzir da bi ove namirnice trebalo redovno konzumirati najmanje 30 dana prije izlaganja suncu.

Izvor: Faktor