Problemi

Viber grupe postale su prava pošast modernog školovanja nakon pandemije.

Iako su bile predviđene za razmjenu informacija sa djecom, mame su se brzo dosjetile da preotmu vlast djeci u njima, pa su ih pretvorile u svoj prostor za razmjenu ideja, mišljenja, ali i svađe, tračarenje, sukobljavanje. Najteže je, čini se, administratorima koji moraju da hendluju njihove raznorazne prohtjeve, ispade i pitanja.

Kada nešto postane tjesno, traži proširenje, pa su tako mame odlučile da se ubace i u viber grupe za sve druge vannastavne aktivnosti kao što su treninzi, strani jezici, glume i baleti. A onda nakon svakog treninga ili probe kreće prava žurka bez prestanka. Šta je ko zaboravio, ko je tu kome i šta rekao, ko će moći da pođe na utakmicu, a kome je upala trepavica u oko, pa će morati da je propusti i ostali biseri roditeljstva mogu se pročitati u njima, pa zbog toga nerijetko i osvanu na društvenim mrežama.

To je slučaj sa jednom grupom u vezi sa sportskim dječjim aktivnostima, pa je trener odlučio da postavi skrinšot jednog svakodnevnog razgovora na Twitter, čisto da ljudi vide sa čime se suočava nakon svakog treninga.

"Poslije svakog treninga afterparty je u roditeljskoj grupi. Ali poslije svakog", naslovio je svoj post, a u njemu smo, između ostalog, vidjeli:

"Da li je neko slučajno odnio Filipove crne Nike patike sa sivim znakom?", "Momčilo kaže da je čistacica ostavila patike u kancelariji", "Tadija je zaboravio loptu, jednobojna narandžasta, molim poštenog nalazača da se javi", samo su neke od poruka roditelja koji su grupu za servisne informacije pretvorili u grupu "izgubljeno - nađeno".

U komentarima nisu nimalo štedjeli autore poruka.

"Koliko sam puta pisala ovdje da mame ulaze u svlačionicu da pomognu sinovima pred trening da se obuku, djeca 7 godina, treba im mama da ih obuče, sad mi je jasno i zašto, sačuvaj bože", "Pomoć treba mamama, djeca su super", "Viber grupe će nas u grob otjerati", jedan je maleni procenat odgovora ispod printscreen poruka u grupi.

Ovo je, čini se, postala naša svakodnevica, pa se viber grupa nećemo osloboditi tako lako. Zato "konjskim živcima" da se naoružaju svi prosvjetni radnici, treneri i učitelji glume i baleta, pa ko "preživi", neka nam prepriča.

P. S. Kao što u svakom žitu ima kukolja, tako i obratno, u svakoj vebir grupi "iz pakla" ima i onih koji je samo mjutuju i prate tek ponešto što je zaista važno, piše Žena.