SASLUŠANJE NAKON 50 GODINA

Sve veći broj neidentifikovanih letećih objekata prijavljen je na nebu u posljednjih 20 godina, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane zakonodavcima u utorak 17. maja na prvom javnom saslušanju o NLO-ima u posljednjih pola stoljeća, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Od ranih 2000-ih vidjeli smo sve veći broj neovlaštenih i/ili neidentifikovanih letjelica ili objekata u vojnim kontroliranim područjima za obuku i poligonima za obuku i drugim određenim zračnim prostorima”, rekao Scott Bray, zamjenik direktora Pomorske obavještajne službe, za sigurnosnu ploču Doma.

Bray je uspon pripisao naporima američke vojske da “destigmatizira čin izvještavanja o prizorima i susretima”, kao i tehnološkom napretku, piše AFP.

Međutim, rekao je da Pentagon nije otkrio ništa “što bi sugeriralo da je nešto nezemaljskog porijekla” iza ovih fenomena.

S druge strane, Brey takođe nije definitivno isključio tu mogućnost.

“Nismo pravili nikakve pretpostavke o tome šta je ovo ili nije”, rekao je Bray.

U junu 2021. američke obavještajne službe su već tvrdile u dugo očekivanom izvještaju da nema dokaza o postojanju vanzemaljaca na nebu, dok su priznale da nemaju objašnjenje za desetine fenomena koje su primijetili vojni piloti.

Neki bi se mogli objasniti prisustvom dronova ili ptica koje stvaraju zabunu u radarskim sistemima američke vojske.

Drugi bi mogli proizaći iz testova vojne opreme ili tehnologija koje su izvele druge sile, poput Kine ili Rusije.

Američka vojska i obavještajci prvenstveno su zainteresirani za utvrđivanje da li ovi zračni objekti mogu biti povezani s prijetnjama Sjedinjenim Državama.

“Neidentifikovani vazdušni fenomeni su potencijalna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. I prema njima se treba tako postupati”, rekao je demokratski predstavnik Andre Carson iz Indiane, koji je predsjedavao panelom koji je održao saslušanje.

Autor: RSE