UŽIVAJU U ŽIVOTU

Penzionisani par iz Seattlea prodao je svoj dom kako bi živjeli na kruzerima jer prema Angelyn Burk, bivšoj računovotkinji, to je jeftinije od otplate njihove hipoteke.

U prosjeku, par troši 82 eura dnevno na krstarenja, kako bi pokrili svoju sobu, hranu i zabavu.

Sa samo po jednim koferom, par iz Seattlea ostavio je svoj dom i posao. Angelyn i Richard Burk uživaju u životu na moru od maja prošle godine i tako namjeravaju trajno živjeti.

- Volimo putovati i tražili smo način kako da kontinuirano putujemo u penziji koji bi imao finansijski smisla - rekla je Angelyn.

Par, u 50-ima, već je isprobao mnogo različitih brodova za krstarenje, uključujući 51-dnevno putovanje od Seattlea do Sydneya. Neke od njihovih omiljenih zemalja su Singapur, Italija, Kanada i Bahami, prenosi Insider.

- Kada planiram krstarenja, pokušavam ostati na istom brodu što je duže moguće, sve dok je isplativo - ističe Angelyn. Iako je par izdvojio dovoljno novca da potroši i do 123 eura dnevno, često potroše i manje od toga.

Ove godine, osigurali su 86 dana krstarenja s prosječnim troškom od 82 eura po danu za oboje.

- To uključuje sobu, hranu, zabavu, prijevoz, napojnicu, lučke pristojbe i poreze - kaže Burk.

Kao česti putnici na krstarenju, iskoristili su prednosti programa vjernosti koji im osigurava velike popuste na putovanja.

- Ne planiramo trajno živjeti na kopnu u budućnosti - rekao je Burk.

- Gdje još možete imati svoje odmaralište koje će vas odvesti u različite zemlje dok se opuštate uz bazen ili spavate u udobnom krevetu? - kaže Burk za CNN.

Izvor: Coolstyle/Insider