EUROSONG

Na kraju su sve, kažu iz Europske radiodifuzijske unije, izračunali na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim zapisnikom o glasanju. Među zemljama čiji su žiriji diskvalificirani je i Crna Gora

EBU je analizirao glasove žirija nakon druge generalne probe druge polufinalne večeri Eurosonga 2022. i utvrđene su određene nepravilnosti u glasanju šest zemalja, oglasila se Evropska radiodifuzijska unija, piše wiwibloggs.com.

Kako su izvijestili, da bi se sve uskladilo s Uputama za glasanje, EBU je sarađivao s partnerom za glasanje i izračunao zamjenski rezultat za svaku zemlju oko koje su imali nedoumice i za drugo polufinale i za veliko finale. Sve je, kažu, izračunato na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim zapisnikom o glasanju.

U subotu navečer, oko 20 sati, netom prije nego što je započelo glasanje, EBU je objavio izjavu sugerišući da se ‘iza kulisa’ događala drama.

– Ovaj proces je potvrdio Nezavisni monitor za glasanje – rekli su.

Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja su Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Podsjećamo, Ukrajina je pobijedila na 66. Eurosongu, imali su ukupno 631 bod. Drugoplasirana je Velika Britanija, a na trećem je mjestu Španija. Srpska predstavnica Konstrakta zauzela je peto mjesto.