Australija

Oko 400 godina stara slika nizozemskog majstora, za koju stručnjaci vjeruju da bi mogla vrijediti milione dolara, otkrivena je u skladištu u Australiji.

Umjetničko delo pod nazivom "Mrtva priroda" čuvano je dugi niz godina u današnjem muzeju Woodford Academy u Novom Južnom Velsu.

Vrijedna slika iz 17. vijeka iz zlatnog doba Nizozemske otkrivena je u kolekciji od 60.000 komada nakon što su zgrada i njen sadržaj poklonjeni Nacionalnom fondu Australije, prenosi CNN.

- Ovo je rijedak i izuzetno uzbudljiv trenutak - rekao je Julian Bickersteth, koordinator projekta i izvršni direktor International Conservation Servicesa, kompanije koja se bavi restauratorskim radovima.

Rad se pripisuje Geritu Willemszu. Ali stručnjaci još uvijek istražuju porijeklo "Mrtve prirode".

- Pronaći autentičnu sliku iz 17. vijeka u mom skladištu u National Trustu bilo je više nego uzbudljivo. Ostavilo me je bez daha - navela je menadžerica kolekcija Nacionalnog fonda Rebecca Pinchin u saopćenju za javnost.

Moguće je da je umjetničko djelo u kuću u Woodfordu donio Alfred Fairfax, nećak Jamesa Fairfaxa, osnivača Sydney Morning Heralda, navodi se u saopćenju za javnost. Zgradu je kupio 1868. godine, u vrijeme kada su holandski radovi i aukcije sa "starim majstorima" bili posebno popularni.

Slika će biti izložena u okviru Festivala australske baštine 2022. na Woodford Academy, Blue Mountains, 14. maja.

Faktor/CNN