Najdraži mu bugarski

Vaughn Smith koji ima 46 godina radi kao čistač tepiha u SAD-u za satnicu manju od 20 dolara. Tečno govori osam jezika (engleski, portugalski, španski, ruski, rumunjski, bugarski, slovački i češki), a razgovor može voditi na čak 24 jezika.

Smith je hiperpoliglot, a novinarka Washington Posta koja je provela s njim neko vrijeme kaže da se uz Smitha počela zanimati za granice ljudskih potencijala.

U djetinjstvu je znao samo za dva jezika - engleski kojim je govorila njegova majka i španski kojim je govorio njegov otac. U Marylandu gdje je odrastao, nije htio koristiti niti španjolski jer se nije htio dodatno razlikovati od ostale djece. No ubrzo je počeo upijati i druge jezike poput spužve.

Bio je opčinjen svakim jezikom s kojim bi se susreo. Ukupno je kroz život proučavao 37 jezika, a služi se i sa nekoliko znakovnih. Osim što brzo upija same riječi, Smith nevjerovatno dobro upija i naglaske.

Izvorni govornici iz Nizozemske i Španije ne mogu se nadiviti njegovim naglascima dok govori nizozemski ili katalonski, prenosi Washington Post.

O svom talentu nerado govori. Zna samo da želi naučiti još jezika i da mu to ide bez pretjeranog truda. Trenutno planira raditi na učenju velškog.

Najdraži jezik koji zna mu je bugarski, priznaje.

Smith se nikad nije bavio poslovima u vezi s njegovim velikim talentom. Radio je kao izbacivač, dostavljač, šetač pasa... Sada radi kao čistač tepiha i zadovoljan je tim poslom. Živi s majkom i uživa u ispijanju kahve u raznim kafićima gdje onda osluškuje nepoznate riječi i jezike s kojima se susretne.

Novinarka Washington Posta odvela je Smitha na snimanje glave kako bi pokušala doznati po čemu se to njegov um razlikuje od umova ostalih ljudi. Začudilo ju je kad je shvatila da su dijelovi mozga zaduženi za razumijevanje jezika kod Smitha bili manji i manje aktivni nego kod nje koja nije poliglot.



Washington Post