SZO

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda kaže da gotovo svi u svijetu udišu zrak koji ne zadovoljava standarde za kvalitetu zraka, pozivajući na više aktivnosti za smanjenje upotrebe fosilnih goriva, koja stvaraju zagađivače koji uzrokuju respiratorne probleme i probleme s protokom krvi i dovode do miliona smrti koje se mogu spriječiti svake godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), otprilike šest mjeseci nakon što je pooštrila svoje smjernice o kvaliteti zraka, u ponedjeljak 4. aprila, je objavila ažuriranje svoje baze podataka o kvaliteti zraka koja se oslanja na informacije iz sve većeg broja gradova, mjesta i sela širom svijeta — sada ukupno više od 6.000 općina.

Organizacija je saopćila da 99 posto svjetske populacije udiše zrak koji premašuje granice kvalitete zraka i često je pun čestica koje mogu prodrijeti duboko u pluća, ući u vene i arterije i uzrokovati bolesti.

Kvalitet zraka je najlošiji u regijama Istočnog Mediterana i Jugoistočne Azije, a zatim u Africi, navodi se u saopćenju.

“Nakon što smo preživjeli pandemiju, neprihvatljivo je i dalje imati sedam miliona smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti i nebrojene izgubljene godine dobrog zdravlja koje je moguće spriječiti zbog zagađenja zraka”, rekla je dr. Maria Neira, šefica odjela SZO za okoliš, klimatske promjene i zdravlje.

“Ipak, previše investicija se još uvijek uvlači u zagađenu okolinu, a ne u čist, zdrav zrak.”

Baza podataka, koja tradicionalno razmatra dvije vrste čestica poznatih kao PM2,5 i PM10, prvi put uključuje mjerenja dušikovog dioksida na zemlji. Posljednja verzija baze podataka objavljena je 2018.

Dušikov dioksid nastaje uglavnom iz sagorijevanja goriva koje proizvode ljudi, kao što je automobilski saobraćaj, i najčešći je u urbanim sredinama.

Izloženost može dovesti do respiratornih bolesti poput astme i simptoma kao što su kašalj, piskanje i otežano disanje, te više prijema u bolnicu i hitnu pomoć, saopćila je SZO.

Najveće koncentracije pronađene su u Istočnom Mediteranu.

Čvrste čestice imaju mnogo izvora, kao što su transport, elektrane, poljoprivreda, spaljivanje otpada i industrija – kao i iz prirodnih izvora poput pustinjske prašine.

Svijet u razvoju posebno je teško pogođen: Indija je imala visoke nivoe PM10, dok je Kina pokazala visoke nivoe PM2,5, pokazala je baza podataka.

“Čestice, posebno PM2,5, sposobne su da prodru duboko u pluća i uđu u krvotok, uzrokujući kardiovaskularne, cerebrovaskularne i respiratorne udare”, rekli su iz SZO.

“Pojavljuju se dokazi da čestice utječu na druge organe i uzrokuju druge bolesti.”

Nalazi ističu čist razmjer promjena potrebnih za borbu protiv zagađenja zraka, rekla je Anumita Roychowdhury, stručnjakinja za zagađenje zraka u Centru za nauku i okoliš, istraživačkoj i zagovaračkoj organizaciji u New Delhiju, piše AP.

Autor: RSE