ZBOG PANDEMIJE

Škole u 23 zemlje svijeta, sa oko 405 miliona učenika, i dalje su djelimično ili potpuno zatvorene zbog koronavirusa, saopštio je Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), prenosi Anadolu Agency (AA).

UNICEF procjenjuje da je 147 miliona djece propustilo najmanje polovinu svog obrazovanja u školskim klupama, prenosi BBC.

Neka ugrožena djeca, posebno djevojčice, nisu se vratila u škole koje su ponovo otvorene. Iz UNICEF-a strahuju da bi ta djeca mogla postati žrtve eksploatacije.

Izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell kaže da su djeca “skrivene žrtve pandemije”.

“Vidimo da se vraćaju djeca koja su čitala ranije, koja sada to ne znaju. Djeca koja su ranije radila s brojevima, a sada to ne mogu“, rekla je Rusell za BBC.

Iako su djeca bila manje ugrožena od ozbiljnih zdravstvenih posljedica koronavirusa, njihovi životi su u potpunosti promijenili zbog zatvaranja škola tokom pandemije.

U martu 2020. godine, 150 zemalja širom svijeta potpuno je zatvorilo svoje škole.

Dvije godine kasnije, u 19 zemalja i dalje su zatvorene neke od škola. U Filipinima, Hondurasu, Solomonskim ostrvima i Vanuatuu u južnom Pacifiku najmanje 70 posto škola ostaje zatvoreno, što UNICEF kategorizuje kao potpuno zatvaranje.

UNICEF je prikupio podatke iz 122 zemlje i saopštio da je samo 60 posto objavilo planove za oporavak obrazovanja.

Iz Fonda navode da je COVID-19 razotkrio i proširio duboke nejednakosti u pristupu djece obrazovanju te pozivaju na veća ulaganja kako bi se izbjegla razorna lančana reakcija u kojoj su životne prilike uništene.