KORISNO JE ZNATI

Možda niste znali, ali stručnjaci ističu kako je neke stvari, koje imate u kući, ipak bolje izbaciti iz svog životnog prostora želite li zaštiti zdravlje.

Pa, krenimo redom:

Plastične posude za hranu

Pregledajte kuhinju i bacite sve posude koje nisu napravljene od čiste, prozirne plastike i sadrže polikarbonate.

- Takve posude mogu sadržavati BPA (tvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta tvar izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare ih još mogu sadržavati - tvrdi Sonia Lunder, analitičar za Environmental Working Group, koja se uvijek zalaže za odbacivanje starih predmeta.

Staklene posude su uvijek bolji izbor za čuvanje hrane.

Antibakterijski sapun

Ovakvi sapuni ne moraju uvijek biti sigurni, a mogu sadržavati triklosan, aktivni sastojak koji se u njima nalazi za kojeg se pokazalo da može utjecati na promjenu hormonske slike kod životnija. Postoji i zabrinutost da može uzrokovati rezistenciju na antibiotike.

Gazirana pića u limenci

Ako do sada niste mogli bi razmisliti o konzumiranju ovih napitaka, posebno ako želite izgubiti višak kilograma.

Studije su pokazale kako takvi napici bez kalorija i s umjetnim sladilima mogu poremetiti ravnotežu u crijevima koja igra veliku ulogu u zdravlju metabolizma.

Stare tenisice za trčanje

- Većina se tenisica za trčanje treba baciti nakon što ste u njima prešli 400-500 kilometra - upozorava dr. Jason Karp, autor knjige "Trčanje za žene".

Naime, kad se ta obuća istroši nije više dobra podloga za nogu, pa se sve opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za povredu.

Mirisni osvježivači zraka

Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači zraka i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

- Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih hemikalija koje raspršujete po kući - kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvijek čista kuća i rješavanje stvari koje uzrokuju neugodan miris.

Četkica za zube

Ako je koristite dva puta u danu, kako biste i trebali, ona će se istrošiti puno prije nego što primijetite. Isto tako je važno znati da se klice i bakterije lako mogu prenijeti s četkice za zube u usta. Nepropisno pohranjena četkica može se začas pretvoriti u skladište malih napasti.

Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u „fit formi“.

- Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu učinkovito ukloniti plak, a to je ključno za održavanje zuba i desni zdravima - tvrdi stomatologinja Sebastiana Sprinmann za Daily Press.

U pravilu bi se trebala mijenjati svaka tri do četiri mjeseca

Stara odjeća

Jeste li znali da svakodnevno "kopanje" po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite izbjeći ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu.

Riješite se nereda

Autorica knjige "Bacite 50 stvari", Gail Blanke, kaže kako stvari koje nam više ne služe svrsi niti nas čine sretnima treba baciti jer ih ona naziva „životnim plakom“ koji će nas spriječiti da se fokusiramo na stvari koje su nam uistinu važne.
Višak hrane

- Kad je obrok gotov, posebno ako se radi o mesu, sve ostatke koje ne namjeravate baciti ostavite u posude i u frižider. Ako bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za ima poklopac - savjetuje dr. Michael Doyle, direktor Centra za sigurnost hrane.

Tu su i bakterije koje se na namirnicama mogu razviti i utjecati u velikoj mjeri na zdravlje.

Stara maskara

Kozmetika u tekućem obliku može biti dom bakterijama, a stručnjaci Američke akademije za oftalmologiju kaži kako se maskara treba baciti tri mjeseca nakon otvaranja.

Stare kutije za leće

- Korištenje stare kutije za leće jedan je od primarnih faktora za razvoj infekcije oka, a na lećama se stvara biofilm koji je odličan dom za razne bakterije i prljavštinu - ističe dr. Steimann, oftalmolog, koji savjetuje da kutiju mijenjate svakih nekoliko mjeseci, a uz to pazite i da je sami redovno čistite.

Stari začini

Vjerovatno vam neće biti loše ako ih koriste, ali isto tako neće dodati nikakav okus vašim jelima, zbog čega ih ustvari i imamo.

Kako su začini danas dostupni i jeftini, bacite one kojima je istekao rok trajanja i nabavite nove.

Sjaj za usne

Šta god dolazi u dodir s usnama lako će postati dom brojnim bakterijama, a što se duže zadržavaju na vlažnim površinama to će se lakše množiti. To je dobra podloga za infekcije.

Stručnjaci savjetuju da ih se riješite nakon nekoliko mjeseci.

Spužva za pranje posuđa

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjske spužvice, a najčešće se tu raznim klicama.

Stručnjaci savjetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korištenja mogu oprati zajedno sa ostatkom rublja.

Plastična daska za rezanje

Rezanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško ih se riješiti.

Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja djeluje antimikrobno.

Prozračivač zraka

Ako ga imate kod kuće, to je dobra odluka, ali morate paziti da ga redovno čistite. Alergijske reakcije i astma će se pogoršati ako je kuća puna prašine i grinja, pa će dobar sistem filtriranja zraka uvijek pomoći da to spriječite.

Stari grudnjak

Ako je materijal na grudnjaku opušten, on neće služiti svrsi, pa kad primijetite takvu promjenu najbolje je odmah nabaviti novi.

Prošlogodišnja krema sa zaštitnim faktorom

Do danas svi znamo koliko je važno prije izlaska na sunce zaštiti kožu kremom koja ga sadrži, ali hemikalije koje se u njima nalaze vremenom prestanu djelovati, pa neće biti koristi od takvih krema, a povećat će se rizik da se razviju bolesti kože od kojih su neke zloćudne.

Mobitel

Ne morate ih bacati, ali treba znati da je prečesto korištenje mobitela povezano s depresijom i razvojem anksioznosti, a nedavne studije ističu kako se to odnosi posebno na one koji provode previše vremena gledajući u ekran.

Povremeno ga isključite i ostavite u ladicu kako bi se mozak malo odmorio.

Stolice

U prosjeku provedemo sedam sati u danu na stolici, a neki i 15.

Dugotrajno sjedenje će utjecati na metabolizam i može doprinijeti razvoju pretilosti, dijabetesu, pa i depresiji.

Odgovor ovom problemu može biti da povremeno ustanete i radite na povišenom stolu, ali isto tako da se posvetite nekim aktivnostima koje će "probuditi" tijelo, piše health.com.

Izvor: Faktor/health.com