Ukrajinski Državni istražni ured (DBR) pokrenuo je krivični postupak protiv carinika koji su poznatim ukrajinskim biznismenima Grigoriju i Igoru Surkisu dopustili da pređu granicu bez pregleda i prijave.

Kako prenosi Ukrinform, DBR je to potvrdio u izvještavu objavljenom na Telegramu.

Državni istražni ured pokrenuo je krivični postupak protiv inspektora carinarnice Vylok, carine okruga Zakarpattia, koji su bez pregleda pustili Surkisove automobile preko granice.

“U zonu carinske kontrole 26. februara stigla su dva automobila, kojima su upravljali Grigorij i Igor Surkis, s po četiri putnika u svakom automobilu. Inspektori nisu pregledali prtljagu i lične stvari, nisu izvršili druge radnje propisane zakonom za vrijeme trajanja vanrednog stanja”, navodi se u saopćenju.

Istovremeno, prema preliminarnim podacima, na carinskoj stanici u Mađarskoj, Surkis je prijavio velike količine gotovine koju unosi u tu zemlju.

Kako navodi Ukrayinska Pravda, napustili su kontrolni punkt Vylok u Zakarpatju bez deklarisanja gotovine na ukrajinskoj carini, a na mađarskom carinskom punktu su zatim prijavili čak 17,6 miliona dolara u kešu! Biznismeni Grigorij i Igor Surkis javnosti najpoznatiji kao vlasnici kijevskog Dinama. Zanimljivo je da su braća snimljena istog dana na benzinskoj pumpu u gradu Dubno, a mediji objavili fotografije i snimke kao dokaz.



Braća Surkis su uočena na benzinskoj pumpi u Dubnu, u oblasti Rivne, zajedno s porodicama i zaštitarima. Napuštajući benzinsku pumpu, prema snimci, krenuli su tada na zapad, prema Lavovu. Autor videa tvrdio je da su Surkisi otišli na granicu.

No, novinar Igor Burbas, koji je također spomenut u videu, isti dan se oglasio i ustvrdio da je vijest lažna. Izgleda, da nije bila.

Kako je izvijestio Ukrinform, DBR istražuje i ilegalno iznošenje skoro 30 miliona eura u Mađarsku.

Supruga proruskog političara pokušala iznijeti 30 miliona eura?!

Taj novac je iznijela supruga proruskog političara Igor Kotvytskog, koji je bio zastupnik u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi (državnom parlamentu).