Hm...

Kako se Svjetski dan spavanja obilježava 19. marta, stručnjaci i poduzetnici naglašavaju važnost spavanja kako bi se obezbijedilo bolje radno okruženje.

Bilal Salih, poslovni konsultant sa sjedištem u Istanbulu, rekao je da kratko drijemanje tokom posla ima mnoge prednosti poput povećanja produktivnosti i kreativnosti zaposlenih.

"Drijemanje na poslu je od vitalnog značaja za smanjenje stresa i pomaganje zaposlenima da prihvate bolje navike spavanja općenito", rekao je Salih.

Smatra da spavanje može pomoći u smanjenju hormona stresa, što će imati i kratkoročne i dugoročne koristi za zaposlene i poslodavce. Salih tvrdi da spavanje također povećava kreativnost među zaposlenicima.

"Nakon kratkog drijemanja, uobičajeno je da se osjećate osvježeno i energično, što omogućava radnicima da generiraju kreativne ideje za rješavanje svakodnevnih radnih problema", rekao je Salih.

Dok se u radnoj kulturi drijemanje smatra lijenošću, Salih je rekao da se ta kultura "sada mijenja".

"Mnoge kompanije počele su da određuju vrijeme i mjesta za zaposlene da naprave pauzu tokom rada, što uključuje obezbjeđivanje kreveta ili sofe na kojima radnici mogu da legnu ili odspavaju", objasnio je Salih.

Smatra da spavanje treba smatrati "samo još jednom vrstom" pauze tokom radnog vremena.

"Odmor je relativna stvar. Drijemanje je slično ispijanju šoljice kafe, gledanju kratkog klipa, razgovoru sa kolegom ili bilo kojoj drugoj aktivnosti pauze", rekao je Salih.

Mohammed Alsayid, 24-godišnji poduzetnik iz Istanbula, rekao je da se politika spavanja razlikuje od kompanije do kompanije.

"Lično, drijemanje je važno za one koji imaju dugo radno vrijeme, ali nije neophodno za radnike na pola radnog vremena", rekao je Alsayid.

Smatra da je takav odmor od vitalnog značaja, jer "vraća ravnotežu na posao, povećava produktivnost i ublažava stres".