Srdačnost i velikodušnost

Na centralnu željezničku stanicu u Berlinu svaki dan dolaze vozovi u kojima su na hiljade izbjeglica – muškaraca, žena i djece koji bježe od rata u Ukrajini.

Oni koji žele krenuti dalje dobivaju besplatne karte za voz za bilo koje mjesto u Evropi, a za one koji ne znaju gdje bi trebali ići osiguran je smještaj. Hrana i piće se dijele uz SIM kartice za telefone, a osigurana im je i liječnička pomoć i prevodioci.

Stotine Nijemaca dočekuju izbjeglice nudeći im mjesta u svojim domovima noseći transparente na kojima piše “Mogu ugostiti dvije osobe! Kratkoročno ili dugoročno”, “Velika soba. Jedna do tri osobe. Dobrodošli su i djeca! Koliko god vam treba” i mnogi drugi.

U jednom trenutku začuo se aplauz dok je čovjek s megafonom tražio smještaj za 13 ljudi, a neko ga je ponudio. Na stanici je bila i majka s kćerkom, koja ne može imati više od 12 godina, a koja drži natpis “Jedna mama, dvoje djece, četiri do šest sedmica”.

Do nje je Margot Baldauf, koja je u 70-ima, s plavo-žutim natpisom koja kaže da nudi jednu sobu za smještaj majke i djeteta i da su i ona dijete izbjeglice, objašnjavajući da je njezina majka koja je još živa i sada ima 97 godina morala pobjeći od Hitlerovih nacista kako bi pronašla utočište.

– Tako da se osjećam dužnom učiniti nešto za izbjeglice. Ovaj put nije Hitler, ali meni se nekako čini da je ono što predsjednik Rusije Vladimir Putin radi upravo ono što je Hitler radio prije – dodala je.

Unatoč velikom broju izbjeglica koje pristižu, čini se da ima više nego dovoljno njemačkih porodica da ih prihvate.

U predgrađu Berlina, Matina Wardakas i njezin suprug Timmo Kohlery otvorili su svoj dom. Imaju dvije kćeri tinejdžerice, a upravo su ugostili četiri Ukrajinca. Tu je Anastasiia s četverogodišnjim sinom Artemijem i svekrvom i svekrvom Viktorijom i Vladimirom, piše BBC.