Milioni umrlih

Pandemija koronavirusa iznenadila je cijeli svijet, a brzina kojom se širio virus je alarmantna. Tolika da je teško uopće povjerovati da na svijetu postoji još ijedna zemlje bez Covida.

Otkako je počela pandemija koronavirusa početkom 2020. neke su zemlje uspjele spriječiti širenje. Iako te zemlje prijavljuju nula slučajeva, to ne isključuje da su neki slučajevi mogli proći neregistrovano.

Ujedinjene nacije službeno priznaju 193 zemlje od kojih samo četiri zemlje nisu potvrdile nijedan slučaj Covid-19.

Sjeverna Koreja je bila prva zemlja koja je zatvorila svoje granice. Vlasti Sjeverne Koreje još uvijek izvještavaju o nula slučajeva koronavirusa. Zemlja je zatvorila svoje granice 21. januara 2020. i od tada se više nije otvarala. Zatim je poduzela stroge mjere u cijeloj zemlji.

Turkmenistan je država u središnjoj Aziji. Većina kopnenih granica zatvorena je prije mjesec dana, a mnogi letovi su otkazani. Prema glasinama, medijima je skrenuta pažnja da je zemlja navodno ‘zabranila’ riječ koronavirus. Međutim, to nikada nije potvrđeno.

Tuvalu, Oceanija je jedna od najmanje posjećenih zemalja na svijetu. Godišnje je posjeti manje od 200 turista. Ovo je vjerovatno bila velika pomoć u sprječavanju izbijanja pandemije u ovoj zemlji s vrlo malom populacijom.

Nauru, Oceanija je zemlja s ukupnom populacijom od oko 10.823 ljudi, toliko je mala da se cijela zemlja može pješke obići u jednom danu. Drži rekord kao jedna od najmanje posjećenih zemalja na svijetu.

Poput mnogih drugih udaljenih zemalja u Tihom okeanu – strateški važnoj regiji u kojoj se SAD i Kina bore za utjecaj – Tonga je uglavnom držala virus izvan svojih obala tokom većeg dijela pandemije Covid-19, zahvaljujući ograničenjima ulaska i obaveznom karantinu. Ali vulkanska erupcija i cunami koji su ovu zemlju pogodili prošlog mjeseca izazvali su strah da bi dolazak međunarodne pomoći u slučaju katastrofe mogao donijeti virus sa sobom.

Sada, nacija južnopacifičkog arhipelaga izlazi iz lockdowna usred svoje prve epidemije koronavirusa, što je još više pogoršalo situaciju uzrokovanu katastrofom koja se dogodila prošlog mjeseca.

– Nismo željeli dvije katastrofe u isto vrijeme – rekao je Drew Havea, potpredsjednik Društva Crvenog križa Tonga za NBC News.

Od ponedjeljka su ublažene mjere izolacije, a maloprodajne kompanije kreću na ponovno otvaranje dok dužnosnici razmatraju sljedeće korake. Policijski sat ostaje na snazi od 18 sati do 6 sati, a nastava u školama je i dalje obustavljena.

Iznenadno zatvaranje ovog mjeseca nije bilo iznenađenje za neke stanovnike Tonge, koji su sa zabrinutošću posmatrali porast slučajeva u susjednim otočnim državama.

Kiribati, Samoa i Salomonovi Otoci nedavno su uveli lockdown nakon što je virus stigao i do njih. Cookovi otoci prijavili su svoj prvi slučaj virusa 13. ferbuara, mjesec dana nakon što su ponovo otvorili svoju granicu za putovanje s Novog Zelanda bez karantina.

Epidemija u Tongi, potaknuta varijantom omikrona, brzo se širila. Nacija je prošle sedmice prijavila 24 nova slučaja, čime je ukupan broj porastao na 234.

Dvije trećine stanovništva Tonge potpuno je vakcinisano, prema Ministarstvu zdravlja.

Prije ove godine, mala otočna država od oko 105.000 ljudi prijavila je samo jedan slučaj virusa. Trenutna epidemija započela je kada su dva lučka radnika bila pozitivna, iako nije bilo jasno jesu li infekcije povezane s isporukom pomoći.

Strogi Covid protokoli uvedeni su na “bezkontaktne” pošiljke pomoći koje su stizale posljednjih sedmica iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Kine i Japana. Dolazne zalihe izolirane su na pristaništu 72 sata prije nego što se distribuiraju u zajednici.

Pandemija koronavirusa je proglašena 11. marta 2020. godine. Do sada je u svijetu u 226 država i drugih područja registrovano ukupno 432,27 miliona slučajeva zaraze, 5,95 miliona umrlih, dok je 361,52 miliona osoba prebolovalo Covid-19.