DJELO IZ 1924. GODINE

Man Rayeva čuvena "Le Violon d'Ingres" mogla bi ući u historiju kao najskuplja fotografija ikada prodata na aukciji, a očekuje se da će donijeti između pet i sedam miliona dolara.

Crno-bijela fotografija, koju je 1924. godine snimio američki nadrealistički umjetnik, pretvara nago žensko tijelo u violinu.

Očekuje se da će originalni otisak remek-djela, koji se nadaleko smatra najpoznatijim djelom Man Raya, koštati između 5-7 miliona dolara kada bude stavljen na aukciju u Christie'su u maju - što je najviša procjena za jednu fotografiju u historiji aukcija.

Ray, rođen kao Emmanuel Radnitzky, živio je od 1890. do 1976. godine. Bio je ključni član pokreta dada i nadrealizma, a njegova "Le Violon d'Ingres" je najvažniji komad koji se nudi iz kolekcije Rosalind Gersten Jacobs i Melvina Jacobsa.

Prema aukcijskoj kući, njujorški par kupio je komad od Raya davne 1962. godine i on će se prodavati zajedno s drugim umjetničkim djelima, fotografijama, nakitom i posterima iz njihove umjetničke kolekcije sakupljane decenijama.

Jacobs, bivši predsjednik i izvršni direktor Saks Fifth Avenue, umro je 1993. u 67. godini. Njegova supruga Rosalind Gersten Jacobs, dugogodišnji izvršni direktor Macy'sa, umrla je 2019. u 94. godini života.

Kćerka para i nasljednik njihove imovine, Peggy Jacobs Bader, rekla je u izjavi da svaki komad iz kolekcije "ima jedinstvenu i intimnu priču iza sebe" i odražava "radosni duh odnosa mojih roditelja".

Darius Himes, međunarodni šef fotografije u Christie's-u, nazvao je fotografiju "jednim od najikoničnijih djela 20. stoljeća", u izjavi.

Trenutni rekord za fotografiju prodatu na aukciji drži "Rhine II" Andreasa Gurskyja, koju je Christie's prodao za nevjerovatnih 4,3 miliona dolara 2011. godine.