Zanimljivo

Svi imamo ili smo imali prijatelja koji je ujedno i naš terapeut. Tom prijatelju uvijek idemo kada je teško, on je naše rame za plakanje i u njemu tražimo ohrabrenje za sve teške situacije.

Ali, kada dođe red na nas da savjetujemo njih ili neku drugu voljenu osobu, može biti teško dati jednako dobre smjernice.

Imajući to na umu, psihologinja Carmen Harra, otkrila je najvažnija 'zlatna pravila' kojih se morate sjetiti kada savjetujete svoje najbliže prijatelje.

1. Nikada nemojte umanjiti njihovu brigu

"Čak iako se vaš prijatelj brine oko sitnice, budite tu za njega. To će mu puno značiti. Ono što se jednoj osobi čini neprihvatljivim, drugoj može uzrokovati besane noći. Različiti ljudi različito rješavaju stvari.

Za početak im možete reći: 'Znam koliko ti ovo znači' ili 'Razumijem da te ovo jako povrijedilo'. Nikada nemojte poništavati osjećaje svog prijatelja ili činiti da se problem čini manjim nego što jest", tvrdi psihologinja.

2. Stavite moral ispred prijateljstva

"Najbolji odgovori su etičke prirode. Ako vaš prijatelj ima probleme koji uključuju nepravde s njihove strane (npr. ako su spavali s udanom osobom, ukrali od svog šefa, izdali svoju sestru itd.), podsjetite ih da takve stvari nikada ne završavaju dobro, piše 24sata.hr.

Budite moralni kada savjetujete. To će ih spasiti od nevolja. Uvijek nudite savjete koji dolaze iz čiste savjesti", predlaže Carmen.

3. Pružite svu potrebnu pažnju

"Ako vaš prijatelj traži vaš savjet, velika je vjerojatnost da je usred krize i da zaslužuje vašu nepodijeljenu pažnju. To znači da biste trebali eliminirati sve ometanja dok vam objašnjava detalje. Odložite telefon i isključite TV. Neka ostale stvari malo pričekaju.

Sjednite i poslušajte njegovu priču do kraja prije nego što formirate mišljenje. Budite nepristrani. Na primjer, ako imate loše mišljenje o dečku svoje prijateljice, ali ovaj put stvarno nije učinio ništa loše, nemojte ga kriviti samo zato što vam se ne sviđa. Posebno je korisno uzeti vremena i razmisliti o svim aspektima priče prije donošenja zaključka", tvrdi psihologinja.

4. Zdrav razum stavite ispred osjećaja

Normalno je osjećati širok raspon emocija kada vaš prijatelj priča o problemu. Mogli biste se ljutiti na njega zbog pogreške koju su napravili, ili zato što je pretrpio nepravdu ili možete duboko suosjećati s njihovom boli. Osjećate se tako jer vam je stalo do njih.

Čak i u ovim trenucima važno je staviti zdrav razum ispred osjećaja. Koliko god suosjećali sa svojim prijateljem, njemu će više koristiti da čuje logičan ishod situacije. U mnogim slučajevima, odgovor koji vodi do najjednostavnijeg i najmanje kompliciranog rješenja je pravi - kaže Carmen.

5. Stavite se u njihovu situaciju

"Jedini način da istinski shvatite svog prijatelja je da se stavite na njegovo mjesto. Prije nego što ponudite svoj savjet, probajte shvatiti možete li vidjeti zašto su rekli ono što su rekli ili učinili ono što su učinili? Vrlo je bitno staviti se u njihovu poziciju", objašnjava.

6. Uvijek podržite njihovu odluku

"Bit će slučajeva kada će vaš prijatelj odlučiti potpuno zanemariti vaš savjet i napravit će suprotno od onoga što ste mu rekli. Shvatite da je njihovo vlastito razmišljanje dovelo do ove odluke i poštujte njihove osobne izbore. Oznaka pravog prijatelja je bezuvjetno prihvaćanje", dodaje psihologinja.

Postavljajte pitanja koja im mogu otvoriti oči za cijeli spektar njihovih problema. Raspitajte se o nečemu o čemu oni možda nisu razmišljali, poput: 'Što mislite da bi se dogodilo ako...' i 'Jeste li razmišljali o pokušaju...'.

Postavljanje pitanja koja proširuju njihovu percepciju može dovesti vašeg prijatelja do verzije istine koja im najviše odgovara.