Reforma tržišta

Radnici u Belgiji uskoro će moći odabrati četverodnevnu radnu sedmicu u sklopu niza reformi tržišta rada najavljenih u utorak.

Paket reformi koji je dogovorila višestranačka koalicijska vlada u toj zemlji također će radnicima dati pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke vezane uz posao nakon radnog vremena bez straha od odmazde.

- Imali smo dvije teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svjetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je moći ljude i poduzeća učiniti jačima - rekao je belgijski premijer Alexander de Croo na press konferenciji na kojoj je najavljen reformski paket, prenosi Euronews.

Freelanceri će također dobiti snažniju pravnu zaštitu prema novim pravilima, dok će zaposlenici s punim radnim vremenom moći raditi po fleksibilnom rasporedu na njihov zahtjev.

Uvođenje reformi u zakon moglo bi, međutim, potrajati mjesecima, jer nacrt zakona mora proći više čitanja od saveznih zakonodavaca prije nego što bude donesen.

Značajan dio novih belgijskih reformi rada utiče na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Nacrt paketa reformi koji je dogovorila savezna vlada zemlje omogućit će zaposlenicima mogućnost da zatraže četverodnevnu radnu sedmicu.

U januaru su državni službenici koji rade za belgijsku saveznu vladu dobili pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke nakon radnog vremena bez odmazde od strane šefova.

Sada će svi belgijski radnici, uključujući i one u privatnom sektoru, dobiti isto pravo.

Fena