Medicinske sestre Julie DeVuono i Marissa Urraro navodno su lažirale kartice vakcinacije protiv COVID-19 unoseći lažne podatke o injekcijama u informacioni sistem za imunizaciju države New York (NYSIIS), prije nego što su ljudima naplatile kartice.

Iz ureda tužioca navode da su dvije medicinske sestre iz New Yorka zaradile oko 1,5 miliona dolara na šemi lažnih vakcinalnih kartona.

Njih dvije su uhapšene u četvrtak, 27. januara, i optužene su za falsifikovanje drugog stepena.

Prema tužiocima, par je naplaćivao 220 dolara za odrasle i 85 dolara za djecu kako bi dobili lažne kartice o vakcinaciji, prenosi Unilad.

Dok su pretraživali DeVuonov dom, organi za provođenje zakona zaplijenili su 900.000 dolara i knjižicu u kojoj je dokumentovan profit od novembra 2021. do januara 2022. koji je par ostvario, a koji je premašio 1,5 miliona dolara.


Knjižica u kojoj je vođena evidencija/FOTO: Suffolk County District Attorney's Office

Barry Mark Smolowitz, DeVuonov advokat, rekao je za NBC News da su se i njegov klijent i Uraro izjasnili da nisu krivi.

Michael J. Alber, Urrarov advokat, kazao je da optužba ne bi trebala zasjeniti dobar posao koji je Urraro uradila za djecu i odrasle na polju medicine.

Raymon A Tierney, okružni tužilac Suffolk, također je dao izjavu u vezi sa slučajem.

- Ove osobe su navodno koristile svoje pozicije licenciranih zdravstvenih radnika da bi se upustile u kriminalno ponašanje za svoju finansijsku korist - rekao je on.

Dvije medicinske sestre su uhapšene nakon što su prikriveni detektivi navodno otkrili da je u više navrata prikrivenom detektivu dat karton vakcinacije bez da je primio injekciju.

Faktor/unilad.co.uk