OTKRIO ZA MAGAZIN PEOPLE

Fotograf britanske kraljevske porodice Anwar Hussein podijelio je priču o princezi Diani te otkrio kako je tražila da od njega nauči više o islamu, posebno o tome kako su on i njegova supruga postupali u međureligijskom braku.

Hussein je proveo veći dio 80-ih i 90-ih bilježeći Dianin život, a njih dvoje su bili dovoljno bliski da bi njegov rad bio uključen u novu dokumentarnu izložbu "Princess Diana: Accredited Access" u Los Angelesu i Chicagu.

Sve se dogodilo na dugom letu, otkrio je za magazin People.

"Sva svjetla su bila prigušena na letu, a ona je došla i šapnula: 'Mogu li popričati?'", rekao je za People, napominjući da se razgovor dogodio sredinom 90-ih.

"Ona je znala da sam oženjen Engleskinjom, Caroline. Željela je znati o islamu. Pitala je o braku kada je jedna osoba muslimanka, a druga protestant", otkrio je.

Smatrao je da je za temu bila zainteresovana zbog toga kroz šta je prolazila sa svojim tadašnjim dečkom dr. Hasnatom Khanom, pakistanskim hirurgom i kardiologom.

"Nije ga spomenula, ali je pretpostavila da znam. Mislim da se pitala kako će porodica reagovati na njega i slične stvari", pojasnio je.

"Htjela je da se uda za njega. Imala je viziju da zajedno mogu premostiti istok i zapad, prelazeći vjeroispovijesti i kontinente. Mogli bi spasiti živote i učiniti svijet boljim mjestom", rekla je kraljevska biografkinja Judy Wade ranije za magazin.