IZUZETNO RIJEDAK

Crni 555,55-karatni dijamant pod nazivom Enigma trenutno je na izložbi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a bit će prodan na aukciji u februaru.

Riječ je o najvećem crnom dijamantu na svijetu, a u Guinnessovu knjigu rekorda je upisan 2006. godine kao najveći brušeni dijamant. Crni dijamanti, koji se nazivaju i karbonado, izuzetno su rijetki, ali ih je ipak moguće pronaći u Brazilu i Centralnoj Americi.

Istraživači još uvijek pokušavaju ustanoviti šta ih čini veoma čvrstim te odgovoriti na pitanje zašto se nalaze samo na poejdinim mjestima. Izotopska analiza je pokazala da su ovi dijamanti stari oko tri milijarde godina, ali se iznenađujuće nalaze na mlađim sedimentnim lokacijama.

Prema jednoj teoriji, ovi rijetki dijamanti su nastali u supernovoj prije gotovo četiri milijarde godina te su prolazili svemirom više od milijardu godina prije nego su ušli u Zemljinu atmosferu i pali kao metaorit u region koji je kasnije postao savremeni Brazil i Centralna Amerika.

Aukcijska kuća Sotheby's podržava teoriju vanzemaljskoj porijekla dijamanta koji će biti transportovan u Los Angeles na izložbu, a potom u London gdje će biti također izložen i u konačnici prodan na aukciji 3. februara.

Dijamant će biti moguće kupiti i kriptovalutom.