Filmske zvijezde je podržale

Filmske zvijezde, uključujući Marka Ruffala, Susan Sarandon, Gaela Garciju Bernala i Vigga Mortensena, podržali su glumicu Emmu Watson, nakon što su njenu objavu na društvenim mrežama o palestinskoj solidarnosti kritikovale izraelske vlasti.

“Pridružujemo se Emmi Watson u podršci jednostavne poruke da ‘biti solidaran znači djelovati’, što uključuje i solidarnost sa palestinskom borbom za ljudska prava prema međunarodnom pravu”, navodi se u izjavi koju je potpisalo više od 40 filmskih radnika, piše Aljazeera.

“Mi prepoznajemo neuravnoteženu moć između Izraela, kao okupacijske sile, i Palestinaca, naroda pod sistemom vojne okupacije i aparthejda”, navodi se u pismu.

Prošle sedmice, Watson je na svom Instagram profilu podijelila fotografiju propalestinskog skupa sa frazom ‘biti solidaran znači djelovati’.

Izraelski zvaničnici su brzo osudili objavu, koju je lajkalo više od milion korisnika.

“Deset poena Gryffindoru za antisemitizam”, napisao je na Twitteru bivši izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon, referirajući se na “Harry Potter” filmove po kojima je Watskon najviše poznata.

“Fikcija može biti efikasna u Harry Potteru ali ne djeluje u realnosti”, napisao je izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan.

“Da djeluje, magija koja se koristi u svijetu čarobnjaka bi mogla eliminisati zlo Hamasa (koji ugnjetava žene i traži nestanak Izraela) i PA (palestinskih vlasti koje podržavaju teror). To bih podržao”, napisao je.
  Filmski radnici u izjavi osuđuju antisemitizam i islamofobiju.

Među potpisnicima ovog pisma još su i James Schamus, nagrađivani scenarista, Asif Kapadia i Mira Nair, reditelji nominirani za Oscara, Ken Loach, dobitnik Zlatne palme, te producent Oren Moverman.

“Stojimo protiv izraelskih pokušaja da silom rasele palestinske porodice iz njihovih domova u četvrtima Istočnog Jerusalema, Sheikh Jarrah i Silwan, te drugim mjestima na okupiranim palestinskim teritorijama”, stoji u pismu.