Robert Durst

Osuđeni ubica Robert Durst preminuo je u zatvoru u 78. godini života. Milioner Durst je osuđen nakon što je u septembru priznao krivicu za ubistvo prijateljice Susan Berman.

Ubistvo je počinio 2000. godine kako bi spriječio Berman da policiji da informacije o nestanku njegove žene. Policija vjeruje da je ubio još dvoje ljudi, piše BBC.

Milioner je sasvim slučajno priznao ubistvo, za vrijeme snimanja HBO-ove kriminalističke dokumentarne emisije. Suđenje mu je bilo odgođeno više od godinu dana zbog pandemije covida.

U oktobru je osuđen na doživotni zatvor. Dva dana nakon izricanja presude, primljen je u bolnicu s covidom i stavljen na respirator.

Durstov advokat Chip Lewis kazao je da je Durst umro prirodnom smrću i da je već duže vrijeme imao zdravstvenih problema.

Durstova porodica posjedovala je niz nebodera u New Yorku.

Priznao ubistvo za vrijeme snimanja

Durst je slučajno priznao ubistva tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015.

Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u zahodu sam sebi mrmlja u bradu: “Šta sam učinio? Ubio sam ih sve.”

Tužitelji tvrde da je ubio i svog komšiju Morrisa Blacka, dok je bio u bijegu u Teksasu. Osumnjičen je i za smrt svoje supruge Kathleen Durst 1982., čije tijelo nikada nije pronađeno, a koja je službeno proglašena mrtvom 2017.

Priznao da je raskomadao komšiju

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine, nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

Tužitelji su tokom suđenja povezali Dursta i s ubistvom komšije Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke. Naime, tvrdio je da ga je upucao slučajno.