Svaka čast

U austrijskoj prijestolnici i ove godine važi zabrana upotrebe petardi, raketa i drugih pirotehničkih sredstava, ne samo u gradu, nego i u parkovima, šumama i odmorištima za divlje životinje, gdje je opasnost od požara velika.

"Ne samo da predstavljaju opterećenje za djecu, starije ljude, domaće i divlje životinje, nego su i loša po okoliš i klimu. Stoga je bolje odreći se korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava", naglašava bečki ministar za zaštitu klime Jürgen Czernohorszky.

Mjerne stanice kvalitete zraka u Beču inače krajem godine bilježe najviše vrijednosti emisija sitnih lebdećih čestica zbog upotrebe pirotehnike, uvećanih za više od 20 puta.

Ostaci petardi i raketa na ulicama i zelenim površinama često su onečišćeni te je time ugroženo zdravlje djece, a zatim i kućnih ljubimaca i divljih životinja poput srna, jazavaca i zečeva.

Upotreba pirotehničkih sredstava razreda 2 - petardi, žabica, konfetija za sobnu upotrebu, manjih raketa i drugih sličnih proizvoda - od strane nekvalifikovanih lica općenito je zabranjena i kažnjiva.

Vlasnicima kućnih ljubimaca se savjetuje da ih ne ostavljaju same u novogodišnjoj noći.

Alternativa glasnom vatrometu je priprema ukusnih specijaliteta, a dobrom početku Nove godine se može nazdraviti uz organski šampanjac, poručuju gradske vlasti Beča.

Svaka čast!