DOBRO JE ZNATI

Često se u čišćenju i vođenju kućanstva vodimo savjetima naših mama i baka, ali ponekad se mišljenje stručnjaka razlikuje od onog šta su nas učili i na što smo navikli.

Nije rijetkost tako ni da naiđemo na oprečna mišljenja vezana za njegu tekstila, a za sve koji su u nedoumici treba li odjeću i posteljinu prati prije upotrebe, odgovor ima voditeljica odjela za dizajn tekstila s Tehničkog instituta u Bostonu, Nomi Dale Kleinman, piše Real Simple.

Ona je kazala kako pranje nove odjeće nikako nije nužno, ali ipak upozorava da tekstilni proizvodi mogu ponekad sadržavati i neke zalutale hemikalije iz procesa proizvodnje, a često i ostatke škroba koji se koristi da roba ostane svježa tokom pakovanja i transporta prema trgovinama.

- Mnogo je koraka kroz koje tkanina prolazi prije nego dođe do nas, a čak i prirodna vlakna mogu biti izložena potencijalnim iritantima, raznim mazivima i smolama - objasnila je.

Isto tako, kaže Kleinman, ponekad tkanine zahtijevaju i dodatno ribanje sa sapunima ili sa natrijevim hidroksidom, da se za njih boja bolje primi.

Šta ako ipak preskočimo pranje? Prema Kleinman, većina neće osjetiti nikakve negativne reakcije ako ne opere odjeću prije prve upotrebe. Međutim, ako imate osjetljivu kožu ostatak bilo koje hemikalije može uzrokovati svrbež ili iritaciju.

- Najčešće se preporučuje pranje novih farmerica jer se događa da im boja iscuri na bluzu ili tekstilni namještaj - rekla je Kleinman.

Savjetuje i da se uvijek provjere etikete sa oznakama za njegu, a ako želite nekom komadu odjeće produžiti trajanje i spriječiti njegovo sakupljanje, predlaže pranje u hladnoj vodi i sušenje na zraku.