ISTRAŽIVANJA POKAZALA

Prekid veze nikada nije jednostavan, ali postoji stereotip u društvu da ih nekako uvijek teže prebole žene. Nedavno provedena istraživanja pobila su tu teoriju otkrivši da se muškarci samo prave da im nije tako teško nakon prekida, a zapravo ga podnose teže nego žene.

Naučnici su pratili skoro 200 hiljada objava na Redditu koje su vezane uz ljubavne odnose, pa su otkrili da je čak 55 posto korisnika koji su tražili pomoć za ljubavne probleme na internetu, muškarci, a 45 posto su bile žene.

Tim istraživača smatra da muškarci češće izražavaju svoje osjećaje i misli anonimno, putem foruma i mreža kao što je Reddit zbog stereotipa da su muškarci jaki i da ne plaču. Upravo te dvije rečenice, koje se nerijetko govore već malim dječacima, dovele su do toga da se muškarci teže otvaraju kada su u pitanju njihove emocije, pogotovo one koje dolaze nakon prekida.

- Muškarci, kao, ne trebaju pokazivati tugu, pa mi to uglavnom držimo u sebi. Nitko od naših prijatelja ne želi slušati kako smo tužni, kako su stvari s djevojkom mogle biti drugačije i slično... - napisao je jedan korisnik.

Žene, s druge strane, su sklonije odlasku na terapiju kod psihoterapeuta i stručnjaka za veze i brakove.

Charlotte Entwistle, glavna autorica ovog istraživanja otkrila je da su muški i ženski razgovori o ljubavi potpuno drugačiji. Muški dio pričao je većinom o slomljenom srcu, kvalitetama u partnerici, spojevima, izlascima, a ženama su teme bile financije, održavanje doma, udaljavanje od partnera i nepoštivanje.

- Činjenica da su o slomljenom srcu više pričali muškarci pokazuje da su oni ustvari jednako emotivni oko ljubavnih odnosa.

Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje imati utjecaja na promjenu ovih stereotipa i onaj generalni stav da muškarce ne pogađa prekid i problemi u odnosu, piše Bright Side.