ODLUČIO SUD

Njemački sud je odlučio da muškarac koji je povrijedio leđa hodajući niz stepenice iz spavaće sobe do kućnog ureda može tražiti obeštećenje od poslodavca.

Presuda saveznog suda je uslijedila nakon što se dva niža suda nisu mogla usaglasiti da li da kretanje okvalifikuju kao put prema radnom mjestu.

Iz saveznog suda su prošle sedmice saopćili da je riječ o direktoru prodaje u kompaniji R-GmbH, koji se kretao od spavaće sobe do kućnog ureda, koji se nalazi jedan sprat niže. Okliznuo se i prilikom pada je slomio pršljen.

Poslodavac mu je odbio isplatiti osiguranje od povrede. Međutim, sud je ocijenio da je povreda nastala usljed aktivnosti koja je bila u interesu poslodavca, odnosno da se desila prilikom kretanja prema radnom mjestu.

S obzirom na to da je tokom pandemije koronavirusa veliki broj onih koji su primorani radne obaveze izvršavati kod kuće, u Njemačkoj je u junu ove godine promijenjen zakon, čime su osiguranjem pokrivene obaveze koje se izvršavaju kod kuće, a koje su od interesa poslodavca.

Profesor njemačkog prava na Univerzitetu London Killian O'Brien je istakao da je ovom presudom izbrisana striktna podjela između kućnih i radnih aktivnosti. Očekuje da će se nakon ove presude povećati broj onih koji će od poslodavca tražiti naplatu osiguranja za štetu koju su pretrpjeli tokom rada kod kuće, prenosi CNN.