Žele da nikad ne počnu pušiti

Novi Zeland planira zabraniti mladim ljudima da ikada kupuju cigarete u životu u jednom od najtežih svjetskih obračuna s duhanskom industrijom, uz obrazloženje da drugi napori na suzbijanju pušenja traju predugo.

Ljudima mlađim od 14 godina 2027. nikada neće biti dozvoljeno da kupuju cigarete u pacifičkoj zemlji od pet miliona stanovnika, što je dio prijedloga objavljenih u četvrtak koji će također ograničiti broj trgovaca na malo ovlaštenim za prodaju duhana i smanjiti nivoe nikotina u svim proizvodima.

– Želimo biti sigurni da mladi ljudi nikada ne počnu pušiti, tako da ćemo učiniti prekršajem prodaju ili opskrbu dimljenih duhanskih proizvoda novim grupama mladih – rekla je pomoćnica ministra zdravlja Novog Zelanda Ayesha Verrall u izjavi.

– Ako se ništa ne promijeni, proći će decenije dok stopa pušenja Maora ne padne ispod pet posto, a ova vlada nije spremna ostaviti ljude iza sebe – kazala je ona.

Trenutno, 11,6 posto svih Novozelanđana starijih od 15 godina puši, što je udio koji se penje na 29 posto među odraslim starosjediocima Maora, prema vladinim podacima.

Vlada će se u narednim mjesecima konsultovati sa maorskom zdravstvenom radnom grupom prije nego što zakon bude raspravljen u parlamentu u junu sljedeće godine, s ciljem da on postane zakon do kraja 2022. godine.

Restrikcije bi se zatim uvodile u fazama od 2024., počevši od naglog smanjenja broja ovlaštenih prodavača, nakon čega bi uslijedile smanjene potrebe za nikotinom 2025. i stvaranje generacije “bez dima” od 2027.

Autor: Fena