Nakon apokalipse

Tim naučnika razvija "crnu kutiju" koja bi trebala snimati sve relevantne podatke o čovječanstvu te u slučaju našeg svršetka poslužiti kao izvor informacija za civilizacije koje dolaze nakon nas.

Ako, ili kada, ljudska civilizacija propadne, šta će ostati? Možda dijelovi nekih gradova. Ili poneki spomenik? Općenito, ipak, možda neće ostati puno dokaza o tome šta je čovječanstvo postiglo ili šta je rezultiralo njegovim padom.

Jedan tim istraživača to želi promijeniti. Njihovo rješenje? Masivna, neuništiva kutija koja će bilježiti znanstvene podatke kako bi budućim civilizacijama dala uvid u to kako je tačno čovječanstvo propalo.

Projekt nazvan Earth’s Black Box bit će golemi čelični monolit instaliran na udaljenom mjestu u Tasmaniji. Nalikuje crnim kutijama koje su dizajnirane da prežive padove aviona i da istražiteljima pruže vrijedne podatke o tome što je dovelo do katastrofe, samo, u ovom slučaju, na planetarnom nivou.

Projekt je saradnja između istraživača sa Univerziteta u Tasmaniji, marketinške agencije Clemenger BBDO i kreativne agencije The Glue Society.

- Ideja je da, ako se Zemlja "uruši" kao rezultat klimatskih promjena, ovaj neuništivi uređaj za snimanje ostane kao sredstvo iz kojeg svako ko preostane može naučiti - rekao je Jim Curtis, izvršni kreativni direktor u Clemenger BBDO, za Australian Broadcasting Corporation.

Sama kutija bit će izrađena od čelika debljine tri inča (7.62 cm) i oklopljena granitom. Iznutra će se na krovu kutije nalaziti diskovi za pohranu (spojen na internet) koji se napaja solarnim panelima, prenosi Kozmos.

- Kutija je napravljena da nas sve nadživi. Ako se dogodi najgore, te ako električne mreže nestanu, ova stvar će i dalje biti tu - rekao je za ABC Jonathan Kneebone, suosnivač Glue Societyja. Najveći problem za tim sada predstavlja odgovoriti na pitanje kako pomoći budućim civilizacijama da pristupe informacijama koje kutija sadrži i kako da ih protumače.

Kozmos