ZA 2021. GODINU

Emotikoni su već dugo prisutni u svakodnevnoj razmjeni poruka putem aplikacija, a sada je poznato i koji su najpopularniji.

Ako ste među onima koji vjeruju da je "obični" nasmijani emotikon, popularni smiley najpopularniji, varate se. On nije ni među deset najpopularnijih u 2021. godini, a titula najpopularnijeg emotikona je smiley sa suzama. Podaci Unicode Consortiuma govore da nije ni u top 20 jer je pao na 28. mjesto.

Nasmijani emotikon sa "suzama radosnicama" se koristi jer navodno ne ostavlja mjesta za dvosmislenost i najpopularniji je bar od 2017. godine. U 2021. godini je činio više od 5 posto ukupnog proja poslanih emotikona.

Osim toga, zanimljivo je vidjeti koliko su emotikoni koje koristimo ostali konzistentni uprkos tome što je pandemija koronavirusa "okrenula svijet naglavačke", U top 10 najpopularnijih je zabilježena samo jedna promjena u protekle dvije godine jer su pozicije zamijenili emotikon "dva srce" i "nasmijano lice s tri srca".

Bilo je i emotikona čija je popularnost porasla, tako da je "rođendanska torta" napredovala sa 113. na 25. mjesto, dok je balon došao sa 139. na 48. mjesto. Emotikon "molećivo lice" je sa 97. mjesta napravio proboj u top 20 i zauzeo 14. mjesto.

Interesantno, emotikon koji se povezuje s pandemijom, odnosno mikrob, jedva je uštao u top 500. Za one koji ne znaju, na raspolaganju korisnicima je ukupno 3.663 emotikona.