Avanture

Maldivi i Dominikanska Republika nisu samo destinacije za ljetovanje. Mnogi Balkanci, najviše Srbijanci, odlučili su da se presele na ova ostrva i da im more bude radno okruženje. Ispričali su kako su prošli, jesu li zadovoljni i koliko novca zarađuju.

Kada čujemo da je neko otišao sa Balkana, iz Srbije ili BiH, da radi u inostranstvu, najčešće pomislimo na zapadne zemlje, Njemačku, Kanadu, Austriju, Ameriku...

Ipak, ovaj trend se promijenio i sve više Balkanaca odlazi u zemlje u kojima mogu da rade, ali također da uživaju u moru, plažama, palmama i egzotici.

Upravo takvu odluku donijeli su Marko Petrović iz Beograda, koji već četiri godine živi i radi na Maldivima, kao i Anđela Obradović iz Petrovca na Mlavi, koja je odlučila da se preseli u Dominikansku Republiku, gdje se nalazi već nekoliko mjeseci.

Oni su za Mondo otkrili kako izgleda ispuniti želju koju imaju mnogi i preseliti se na daleko ostrvo, da li im je plaža radno okruženje, koliko zarađuju, kako žive daleko od Srbije, da li im nešto nedostaje i planiraju li da se vrate.

Beograđanin Marko Petrović kaže da se na Maldive preselio 2017. godine i od tada radi kao instruktor vodenih sportova, provodeći svaki dan na plaži.

"Došao sam ovdje preko prijatelja, koji je tražio instruktore vodenih sportova. Postoje agencije koje nude posao, ali se ponude mogu pronaći i direktno na sajtu hotela. Moj posao jeste da vodim turiste na različite ekskurzije i obilaske.

Pokazujem im delfine, učim ih da jedre i da rade flajbord. Tu su zatim vožnja džet skija, skijanje na vodi, i parasejling. Zapravo, skoro svaki sport koji je vezan za vodu", kaže Marko Petrović..

Prema njegovim riječima, zarada na Maldivima je dobra i zavisi prije svega od ostrva, odnosno hotela u kome se zaposlite.

"Plata zavisi od ostrva i hotela u kojem radiš. Pravilo je da što više zvjezdica ima hotel, to je bolja plata. Hotel u kome ja radim ima četiri i po zvjezdice, iako je ostrvo jako malo, 900 sa 300 metara. Osnovna plata je dobra i iznosi 550 dolara i dodatak svaki mjesec, u iznosu koji zavisi od toga kolika je popunjenost ostrva i koliko ljudi na njemu troše. On obično iznosi od 150 do 600 dolara. Plus, imam i dodatni procent na cijelu zaradu", kaže Marko Petrović.

Anđela Obradović kaže da je u Dominikanskoj Republici prvi put bila u maju ove godine na ljetovanju, nakon čega je odlučila da se tamo preseli.

"Došla sam na odmor sa drugaricom na 10 dana i poslije toga smo odlučile da moramo da dođemo ovdje da živimo. Vratile smo se u Srbiju na mjesec dana i rekle roditeljima da se selimo. Drugarica je dala otkaz na poslu, dok viza nije bila potrebna. Vratile smo se u Dominikanu sa dva kofera. Ne treba nam ništa, samo palme, plaža i ljeto tokom cijele godine", kaže Anđela Obradović.

Ostatak priče možete pročitati na linku OVDJE.