JESTE LI MEĐU NJIMA

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve izraženija jer više ne postoji jasna granica između doma i ureda.

Postali smo ovisni o tzv. "pametnim mobitelima" putem koji možemo primati emailove i biti u kontaktu s poslovnim obavezama, piše msn.com.

Evo koje navike mogu otkriti da ste ustvari radoholičar:

Radite vikendima

Vikendi su posebno važni dani za one koji rade od ponedjeljak do petka, a rad vikendom ne mora biti uvijek znak da je neko radoholičar jer neka radna mjesta zahtijevaju i rad subotom.

Ipak, ako sami odlučite svaki vikend, koji bi vam trebao biti slobodan, provesti u poslu umjesto se družiti s porodicom i prijateljima, to može otkriti da malo previše ulažete u posao.

Posao vam je prije porodice i prijatelja

Ako ste odbili posjetiti nanu za njen rođendan ili ste najboljem prijatelju napisali da ne dolazite na njegovo vjenčanje radi posla, to bi mogao biti signal da ste ustvari radoholičar ili da nikako ne znate uskladiti posao s privatnim životom.

Ako vam baš posao oduzima toliko vremena, možda biste trebali malo razmisliti o životnim prioritetima.

Posao vam je stalno na pameti

Dođete kući s posla i neko vam postavi pitanje o vašem danu, a vi jednostavno ne prestajte pričati o danu provedenom u uredu.

- Mislim da je potrebno odvojiti posao od porodičnog života, a to bi značilo da ne morate sve članove porodice uvlačiti u vaš dan na poslu baš stalno - savjetuje Emma Wimshurst, poduzetnica.

Na putu ste da sagorite

Stresne životne situacije, pandemija i globalizacija, uz zahtjevan posao mogu jednostavno voditi do sagorijevanja. Sve započinje osjećajem bespomoćnosti i umora koji se pretvara u izljeve negodovanja, kako na poslu tako i u porodici. Ako se ne tretira, simptomi mogu voditi do psihičkih i fizičkih problema.

Radite i tokom noći

Možda ste se uvjerili kako pravi zaposlenik mora raditi kad god treba, ali ustvari četkica za zube i odijelo koje vam stoje u uredu jasno otkrivaju da je posrijedi malo veći problem.

Ako vam nije problem prespavati u uredu, to bi moglo i otkrivati da izbjegavate neke probleme iz privatnog života.

Radite i na godišnjem odmoru

Godišnji odmor služi da bismo se odmorili i zaboravili na posao. Iako je pandemija onemogućila brojne aktivnosti, ipak je potrebno kratko pobjeći od posla. Ako vi ipak radite gdje god da se nalazite, pa čak i na godišnjem, onda se nećete odmoriti, ali ni povezati s porodicom, što u konačnici može donijeti samo probleme.

Preskačete ručak

Iako ovo ne mora značiti da ste radoholičar, a mnogi od nas ipak osjećaju krivnju kada jedu na poslu jer smatraju kako za to ustvari nemaju vremena.

Cijelo vrijeme dajete sve od sebe

Možda ste radoholičar ako ste na svim područjima života apsolutno uključeni i uvijek dajete sve do sebe. Od prehrane, vježbanja, odlaska u krevet... za sve imate strogi raspored i svega se uvijek pridržavate.

Imate kompleks superheroja

Vaša je vizija da uvijek preuzimate zadatke i da uvijek želite postići još. Dok ova osobina može biti vrijedna divljenja, sigurno znači da puno truda ulažete u sve, ali je i vjerovatno da niste omiljeni u svom timu.