ORIGINALNI VODITELJ

Poznati srbijanski komičar Zoran Kesić je ironično sukob nazvao sukobom između "molerista" i "muralista"

Sramotni sukob koji je obilježio je prošlu sedmicu između građanskih aktivista u Srbiji koji su pokušali ukroniti mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladić i radikalnih desničara koji su štitili mural, orginalno je prokomentirao srbijanski komičar Zoran Kesić. Mural je još prije nekoliko mjeseci oslikan na zidu jedne zgrade u centru Beograda, a iako je mnogo savjesnih građana u međuvremenu pokušavalo oštetiti ovaj mural, on bi svaki put bio očišćen, dok je tokom prošle sedmice čak na momente bio čuvan i od srbijanske policije koja je demonstrante nastojala spriječiti da oštete mural.

Zoran Kesić je ironično taj sukob nazvao sukobom između "molerista", odnosno onih koji bi da prekreče mural i "muralista", odnosno onih koji to uklanjanje nastoje spriječiti i koji su do sada u nekoliko navrata čistili boju kojom je slika posipana, dok su se između njih našli "murjakisti", odnosno policija.

Kako je Kesić na svoj orginalan način opisao ovaj sukob, kao i činjenicu da srbijanska policija zapravo čuva mural, možete pogledati u videu: