:(

Zbog fotografisanja na rizičnim mjestima i takozvanih selfieja, u svijetu je registrovan 31 nesretan slučaj sa smrtnim ishodom u prvih sedam mjeseci ove godine, odnosno jedna osoba sedmično je gubila život, navodi se u studiji Fondacije iO.

Zbog istog razloga, u periodu od januara 2008. godine do jula prošle godine, najmanje 379 ljudi umrlo je u svijetu povezanih sa ovim fenomenom.

Od preminulih, 141 su bili turisti i 238 lokalno stanovništvo, što pokazuje da je sklonost ka rizikovanju mnogo veća kod turista.

Na ovoj čudnoj listi koju čini više od 50 država, najviše umrlih je registrovano u Indiji (100), Sjedinjenim Američkim Državama (39) i Rusiji (33), dok Španija sa 15 preminulih dijeli šesto mjesto sa Australijom.

Autori studije su identifikovali i deset mjesta na svijetu sa najviše umrlih.

To su, bez redosljeda po broju slučajeva, vodopadi Nijagare (na granici između SAD i Kanade), Veliki Kanjon (SAD), Carko del Buro (Kolumbija), plaža Pena (Brazil), vodopad Mlango (Kenija), Uralske planine (Rusija), Taj Mahal i dolina Doodhpathri (Indija), ostrvo Nusa Lembongan (Indonezija) i arhipelag Langkavi (Malezija).