KORISNO

Koliko izbor sporta ili bilo koje druge aktivnosti kod djece mogu utjecati na to da li će kasnije, tokom života, bolje “plivati” u timskim projektima, na poslovima koji zahtjevaju rad u grupi ili će im individualni više prijati, objasnili su stručnjaci.

Izbor određenog sporta u detinjstvu može da promjeni inicijalni kurs, ali tek združeno i sa drugim faktorima. Ako je neko rođenjem skloniji da bude individualac, on može i u timskom sportu da pokazuje tendenciju da bude izraženo kompetitivan - da po svaku cijenu njegov tim pobjedi ili da u njemu bude najbolji.

Ta potreba da se dokaže neće se značajno ublažiti odabirom timskog sporta, pogotovo ako je i roditeljsko vaspitanje takvo da šalje poruke: “Bori se, daj sve od sebe, budi najbolji, budi prvi”.

Ako i roditelji svojim primjerom i porukama krenu da njeguju stil saradnje i zajedništva, postoji mogućnost da se neko razvije u pravcu veće druželjubivosti. Tu je i iskustvo, pa ako osoba kroz sopstvenu praksu procjeni da joj se više isplati jedna od dvije pomenute opcije, sigurno će u budućnosti češće preferirati onu koja joj donosi više koristi, zaključuju stručnjaci.