Ohio

Policija u Ohaju nasilno je izvukla paraplegičara iz vozila i bacila ga na tlo, uprkos njegovim apelima i izjavi da nema koristi od nogu. Tako pokazuje snimka napravljena u petak, prenosi NBC.

Policijska uprava Dayton podijelila je video zapis s NBC News-om na kojem se vidi kako dva policajca zapovijedaju vozaču Cliffordu Owensbyju da izađe iz Audija kojim je upravljao tokom saobraćajnog zastoja prošle sedmice.

Snimka kraje suviše kratko da bi se znalo šta se dogodilo prije ili poslije videozapisa.

Može se čuti kako Owensby govori policajcima da je paraplegičan. Jedan od policajaca rekao je da će mu pomoći da izađe iz auta, ali je vozač odbio i pitao zašto je zaustavljen.

"Ne mogu izaći iz vozila, gospodine", rekao je Owensby.

Policajac je rekao Owensbyju da mora izaći iz vozila kako bi pas pokušao namirisati ima li droge, ali se vozač usprotivio, pokazao je video.

"Ne niste, ne niste, nećete me dodirnuti. Definitivno me nećete dodirnuti", može se čuti u video zapisu. "Doći će do tužbe ako bez razloga staviš ruke na mene, brate."

Owensby je tada telefonirao, tražeći od nekoga da dođe do njega i snimi njegovu raspravu s policajcima.

Owensby je zatražio od policajaca da pozovu svog inspektora prije nego što su ga izbacili iz automobila na taj način što su ga vukli za ramena i dredove.

Vrištao je i stalno vikao: "Neka neko pomogne! Neka neko pomogne!"

Dok su ga policajci pritiskali na pločnik, jedan mu je stavio koljeno na leđa dok je Owensby neprestano molio za pomoć.

Pogledajte: