SAD

Rođena 1983., Jessica Cox dio je male grupe od šest posto žena nekomercijalnih pilota u SAD. No, ono po čemu se ističe jest da je ona prva na svijetu avijatičarka bez ruku.

Rođena bez ruku, Cox nikada nije dopustila da joj invaliditet postane nedostatak. U mladosti je naučila kako koristiti stopala kao ruke. Kao djevojčica često je bila frustrirana.

Za sebe kaže da je bila 'bezobrazno dijete' jer jednostavno nije mogla razumjeti zašto nije imala ruke kad su je imali i stariji brat, mlađa sestra i roditelji.

Početkom osmog razreda, nakon jedanaest godina nošenja protetskih ruku, odlučila je biti 'prava Jessica' i odrekla se proteza. Ovo je bio početak njenog novog života.

Za vrijeme odmora voljela je ljuljanje jer je to bilo nešto što je mogla kontrolirati i zamisliti kako leti iznad svega. To je pokrenulo njenu maštu i odlučnost da postane pilot.

Znala je da bi, ako može postati pilot, mogla imati svoju slobodu. Započela je trenirati Tae Kwan Doe s 10 godina, brzo je napredovala, te je položila za crni pojas već sa 14 godina.

Nakon fakulteta, Cox je nastavila vježbati i upoznala Patricka Chamberlaina, za kojeg se udala 2012. godine.

Njeno putovanje da postane pilot započelo je nakon što je održala govor u Rotary klubu gdje ju je Robin Stoddard pozvao da sudjeluje u njegovoj neprofitnoj organizaciji Wright Flight. To joj je pružilo priliku da leti s organizacijom.

Tokom putovanja u Meksiko u malom jednomotornom avionu imala je priliku staviti nogu na upravljač i osjetiti iskustvo vožnje aviona.

Nakon toga nestao je strah. Osjećaj kontrole i slobode bio je snažniji i toga dana, posvetila se sebi i velikoj želji da vozi avion te ostvarila svoj san da postane pilot.

To ipak nije bilo bez prepreka. Pronaći instruktora koji bi ju podučavao je bio izazov posebne vrste. Mnogi instruktori su osjećali nelagodu zbog činjenice da neko bez ruku upravlja avionom.

Ali, Jessica je bila uporna i na kraju je pronašla učitelja koji ju je odlučio obučiti za pilota. Cox se nije namjeravala prepustiti svojem invaliditetu, trenirala je i učila, te je na kraju njen instruktor očekivao da će uspješno položiti test te obaviti sve zadatke tokom leta bez pomoći.

San je postao stvarnost 2008. godine kad je krenula na prvi samostalni let.

Cox nije samo pilotkinja i zagovornica žena u avijaciji, već i prvakinja za osobe s invaliditetom. Kao motivacijski govornik, proputovala je cijeli svijet kako bi inspirirala druge.

Ona je borac za Zakon o Amerikancima s invaliditetom (ADA) i postala je zagovornica donošenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), koja osobama s invaliditetom daje pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Postala je veleposlanica dobre volje za humanost i inkluziju (uključivanje ljudi s invaliditetom u društvo) te je proputovala cijelu Europu, Afriku i Australiju, piše BBC.