RANGIRANO 60 DESTINACIJA

Sigurnost je odavno najvažnija briga putnika kada se odlučuje o destinaciji koju će posjetiti. Međutim, svijet se posljednjih godina promijenio zbog globalne pandemije, a pericepcija o tome šta je to što je negdje "sigurno" značajno je drukčija.

To bi moglo pomoći u objašnjenju potresa na vrhu indeksa sigurnih gradova (SCI) Economist Intelligence Unit koji rangira 60 međunarodnih destinacija u oblasti digitalne sigurnosti, zdravstvene zaštite, infrastrukture, lične sigurnosti, kao i zaštite okoliša, nove kategorije za ove godine, piše CNN.

Azijski gradovi poput Tokija, Singapura i Osake iz godine u godinu neprestano su zauzimali prva mjesta, a sada je evropska destinacija zauzela poziciju broj jedan za 2021. godinu.

Kopenhagen je prvi put proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, postigavši 82,4 boda od 100 u godišnjem izvještaju. Glavni grad Danske skočio je s osmog mjesta 2019. godine na vrh liste, uglavnom zahvaljujući uvođenju odjeljka o zaštiti okoliša, u kojem je grad postigao posebno dobre rezultate, zajedno s ličnom zaštitom.

"Jedan od ključnih faktora koji čini Kopenhagen tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od jedne decenije", kaže Lars Weiss, gradonačelnik Kopenhagena.

Kopenhagen također karakterizira velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mješoviti grad u kojem se i čistačica i izvršni direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto sa 82,2 boda, dok je Singapur bio treći sa 80,7 bodova.

Iako je Sydney zauzeo četvrto mjesto, sa 80,1 bodom, australski grad je bio na vrhu kategorije digitalne sigurnosti, dok je pobjedniku iz 2019. Tokiju dodijeljeno 80,0 bodova, čime je japanski grad stavljen na peto mjesto.

Toronto i Kopenhagen su primjetno bolji u novom području ekološke sigurnosti od bilo kojeg od tri vodeća grada iz ranijih godina.

Holandski Amsterdam bio je šesti sa 79,3 boda, dok je novozelandski Wellington zauzeo sedmo mjesto sa 79,0 bodova i bio je ukupni lider u kategoriji zaštite okoliša.

Azijsko-pacifički gradovi Hong Kong i Melbourne osvojili su zajedničko osmo mjesto nakon što su dobili po 78,6 bodova, dok je švedski Stockholm zaključio je prvih 10 sa 78,0 bodova.

"Kopenhagen je definitivno vrijedan sveukupni lider, a Toronto zasluženi vicešampion, ali i zbog dugoročnog uspjeha u osiguranju stanovnika, kao i od bilo kakvih posebnih poboljšanja u posljednje dvije godine", stoji u izvještaju.