NOVA PRAVILA

Od danas u gotovo cijelom Parizu vrijedi ograničenje brzine od 30 kilometara na sat, a odredba se ne odnosi na periferiju i nekoliko najvažnijih žila kucavica poput bulevara Maréchaux i važnih saobraćajnica u zapadnom Parizu.

Mjeru podržava većina Parižana i Parižanki, no snažno joj se protive stanovnici regije Ile-de-France, piše Le Parisien.

Treba podsjetiti da je i prije uvođenja ove mjere na 60 posto pariških saobraćajnica brzina bila ograničena na 30 km/h.

Stanovnici Pariza morat će se naviknuti na to da od ponedjeljka na većini saobraćajnica metropole vrijedi novo ograničenje brzine od 30 km/h, a brzinom od 50 km/h automobili će se moći kretati samo na određenom broju saobraćajnica.

To će se odnositi na obilaznicu Périphérique i još nekoliko žila kucavica poput bulevara Maréchaux, dvaju dijelova saobraćajnica uz Seineu. Isto vrijedi za avenije Bois de Boulogne i Vincennes te važne saobraćajnice u zapadnom dijelu grada, a to su avenije Champs-Elysées, Foch, Grande Armée, rue Royale te saobraćajnice u 12. i 14. arondismanu.

Popis je objavljen na internetskim stranicama Grada Pariza.

Svrha nove mjere je poboljšati sigurnost cestovnog saobraćaja i smanjiti zagađenje bukom, broj saobraćajnih nesreća i poboljšati protok saobraćaja.

Procjenjuje se da će se novim ograničenjem brzine razina buke smanjiti za tri decibela te da će se istodobno prepoloviti broj nesreća i smrtnih slučajeva na gradskim saobraćajnicama.

Premda mjere podržava velika većina stanovnika glavnoga francuskog grada, problem bi mogao nastati na periferiji i u okruženju Pariza gdje se zahtijeva ograničenje od 50, odnosno 70 km/h.

Autor: Hina