Metod za neposlušne

Ovo je nešto što vjerovatno ne bi trebalo reći, ali nakon niza kontroverznih incidenata, United Airlines je uputio podsjetnik svojim zaposlenim-da ne lijepe putnike za sjedala.

Osoblje koje radi za aviokompaniju dobilo je dopis koji ih podsjeća da ne lijepe putnike samoljepljivim trakama, bez obzira na to da li su postali "neposlušni".

Na ovo su se odlučili nakon što su druge aviokompanije kritizirane zbog primjene ove nedostojanstvene metode kako bi pokušale pokoriti ljude koji negoduju na njihovim letovima, piše Unilad.

U posljednjih nekoliko mjeseci su najmanje dva incidenta postala viralna na društvenim mrežama, nakon što su na snimcima prikazani putnici pričvršćeni za sjedala ljepljivom trakom, a u jednom slučaju i zatvorenih usta.

Iako United Airlines nije učestvovao ni u jednom incidentu, kompanija nastoji osigurati da zaposlenici ne dobiju slične ideje, naglašavajući da imaju uspostavljene legitimne procedure za prigušivanje i deeskalaciju sukoba dok su u zraku.

- Imajte na umu da postoje određene stavke koje se mogu koristiti u teškim situacijama, a alternativne mjere, poput trake, nikada se ne smiju koristiti - stoji u dopisu koji je prošle sedmice poslao stariji potpredsjednik Unitedovih službi za letenje John Slater.

Prema pisanju NBC-ja, došlo je do zabrinjavajućeg porasta broja incidenata koji su se dogodili na letovima u posljednjih godinu dana.


Od januara je na svim domaćim američkim letovima na snazi obaveza nošenja maski, ali je nošenje maski i dalje izuzetno kontroverzna tema za značajan dio Amerikanaca. To je uzrokovalo probleme avio kompanijama, s procjenama da su dvije trećine svih izvještaja o neposlušnim putnicima podneseni zbog ljudi koji odbijaju nositi masku.

Federalna uprava za zrakoplovstvo otkrila je razmjere problema ranije ove sedmice, objavivši nove podatke koji pokazuju da je samo ove godine podneseno više od 2.500 službenih izvještaja o lošem ponašanju putnika.

No vjeruje se da nijedan incident u vezi sa ljepljenjem putnika za sjedala nema mnogo veze sa nošenjem maski. U jednom slučaju, putnik na letu Frontier Airlinesa bio je vezan nakon što je navodno pipao stjuardese i napao jednu, dok je žena na avionu American Airlinesa navodno zalijepljena na svoje mjesto nakon pokušaja otvaranja izlaza za slučaj opasnosti iz avion usred leta.

Pominje se i slučaj kada je za sjedište zalijepljen dječak.

Faktor/unilad.co.uk