ZAŠTO NE PROBATI

Mnogi tvrde kako držanje nekih predmeta u kući donosi sreću. Možda ne vjerujete da je tako, ali zašto ne probati?!

Potkovica

Možete je pronaći svuda, a vjerovatno ste je kod nekoga u kući i vidjeli. Ali, znate li zašto se smatraju srećonošama? Tradicija seže još u davnu Irsku i njihove legende i priče. Neki kažu da će ona potjerati sve loše iz kuće, a neke legende tvrde da će držati zle ljude podalje. Šta god da je istina, postavite je iznad vanjskih vrata kako bi štitila kuću.

Simboli kornjače

Baš kako se u Irskoj vjeruje da je potkovicu dobro imati u kući, tako se prema pravilima Feng Shuija vjeruje da kornjača štiti dom i iznimno je jak simbol. Bilo da se radi o pravom oklopu kornjače ili plastičnoj verziji, ona bi trebala biti jak čuvar doma, a stavlja se kod ulaznih vrata.

Bambus

Kineska kultura objašnjava bambus kao biljku koja je integralni dio svakog doma. Broj stabljika koje biljka ima isto imaju svoje značenje. Primjera radi, nikada se ne smije nekome davati biljka s četiri stabljike jer je prema njihovoj neurologiji to broj koji je povezan sa smrću i lošom srećom.

Crvena boja

Crvena boja se u nekoliko kultura povezuje s dobrom srećom. Kinezi Novu godinu uvijek čekaju odjeveni u crveno te u crvene omotnice stave novac. U Indiji mnoge mladenke nose crvene haljine kao simbol čednosti i prosperiteta. Vaza, tepih u crvenoj boji će biti dovoljni da vas zaštite.

Ljuska šarana

Neki ljudi u novčaniku nose fotografiju djece, a drugi ljusku šarana. U nekim se zemljama ova riba jede uvijek oko praznika, a naknadno se uzme nešto ljuske i spremi kako bi potaknula dobru sreću.

Žir

Bilo da ga držite u posudi ili na prozoru, prema tradiciji sjevernih zemalja Evrope on će vas štititi i dati vam snagu jaku kao drvo na kojemu žir raste.