GLOBALNO ZATOPLJENJE

Lososi u rijeci Columbia skoro su se živi skuhali kad su temperature vode narasle tokom rekordnog toplinskog vala na sjeverozapadnom dijelu Tihog okeana, objavila je grupa zaštitnika životinja koja je dokumentirala uznemirujući prizor, piše Guardian.

U videu koji je u utorak objavila neprofitna organizacija Columbia Riverkeeper, vidi se skupina lososa koja pliva u pritoku rijeke prekrivena crvenim lezijama i bijelim gljivicama, što je rezultat stresa i izloženosti ekstremnim temperaturama.

Lososi obično putuju uzvodno rijekom Columbia od okeana, kako bi se mrijestili ondje gdje su i sami došli na svijet, ali neočekivano su promijenili smjer, objasnio je Brett VandenHeuvel, izvršni direktor organizacije Columbia Riverkeeper. Opisao je losose koji skreću prema rijeci Little White Salmon, pritoci rijeke Columbia gdje je video snimljen, u pokušaju da pobjegnu od vrućine.

Na dan snimanja videa, rijeka je dosegla temperaturu od 21°C koja je smrtonosna za ove ribe ako su joj izložene duže vrijeme. Zakon o čistoj vodi zabranjuje porast temperature rijeke Columbia preko 20°C.

VandenHeuvel je usporedio situaciju s osobom koja je pokušala istrčati maraton na temperaturi većoj od 38°C.

“Razlika je u tome što ovo nije rekreacija za lososa”, rekao je. “Nemaju izbora. Ili uspiju ili umru”.

Lososi iz videa neće se moći mrijestiti u pritoku, a očekuje se da će svi uginuti od bolesti i toplotnog stresa.

Ovaj je prizor još jedan primjer tragičnih smrti izazvanih vrućinama – već su ubile stotine ljudi širom pacifičkog sjeverozapada i Kanade, vjerojatno uzrokovale stradanje više od milijarde morskih životinja i pridonijele požarima u cijeloj regiji.

No, VandenHeuvel kaže da se ovo nije dogodilo samo zbog toplinskog vala, nego su stanje u rijeci pogoršale brojne brane koje desetljećima zadržavaju protok vode širom savezne države Washington i šire te tako povećavaju temperaturu vode. Klimatske promjene i nedavni smrtonosni toplinski val jednostavno su doveli situaciju do ekstrema.

Početkom ovog mjeseca uznemirujuće scene u rijeci Columbia snimljene su kao dio napora organizacije da pokuša pratiti napredak lososa na vrućini.