Pupavac

Ptica Hudhud, ili pupavac je malena ptica interesantnog izgleda, a još interesantnijeg ponašanja.

Na glavi joj se nalazi krijesta koju spušta i podiže, ovisno o situaciji: da li je zadovoljna, da li vreba opasnost i slično. Noge su mu malene i teške, a na njima se naročito ističu upečatljive pandže. Iako većina ptica leti, a tlo koristi za odmor i za prehranu, hudhud radi upravo suprotno. Premda su mu data krila on, kao u inat drugima, uglavnom hoda. Štaviše, tako je brz da svoj plijen doslovno "ganja", što je veoma čudno, jer ima izuzetno kratke noge.

Većina ptica savija gnijezda, uglavnom u krošnjama drveća. Time svoje potomke štite od grabežljivaca, a i same prebivaju na mjestu s kojega mogu lakše posmatrati okolinu. Hudhud, radi upravo suprotno. On skoro da uopće ne savija gnijezda, kao da ga to ne interesira. Kada baš mora, gnijezdo pravi u već gotovim, korištenim, dupljama drveta ili rupama u stijenama, ne pridajući puno pažnje izgledu samog gnijezda. Kada neka ptica grabljivica krene napasti hudhuda, on, kao da ga baš briga, jednostavno legne na zemlju, ispruži krila i noge, kljun skroz prema gore podigne i tako ostane ležati. Kao da veli: "Ma evo, ubij me, šta je?"

Hudhud ima veoma lijep glas i pjeva melodijom velike ugodnosti.Rijetko se viđa u jatu. Uglavnom je sam, hoda zemljom umjesto da leti, trči za crvima, i, uprkos tome da nema pošteno ni doma, ni druge, on – pjeva!Ipak, pokadkad se može vidjeti kako leti sa svojom dragom, neprestano je uz nju. Pjesmom joj svoju ljubav iskazuje. Hudhud ima sposobnost da prepozna, čak sa velikih nebeskih visina, mjesta na kojima se nalazi voda, pa svojim kljunom udara od tlo pod kojim se nalazi voda kako bi ga označio.

Ova neobična ptica se spominje u Časnom Kur'anu, u suri An-Naml (Mravi), gdje se kaže da je, u prenesenom značenju, hudhud djelovao kao mali pomoćnik poslanika Sulejmana a.s., donoseći vijesti o mjestima gdje nije bilo vjere i čineći davu (širenje vjere). Postoji i vjerodostojan hadis u kojem se zabranjuje ubijanje ove, uistinu, neobične ptice.

Ova ptičica je kod nas poznata kao gnjezdarica.

Faktor