Island

Na Islandu je godinama testirana radna sedmica koja traje četiri dana.

Rezultati ovog eksperimenta postigli su "ogroman uspjeh", kako kaže BBC, a doveli su do toga da su mnogi radnici prešli na kraće radno vrijeme.

Eksperimenti su se odvijali između 2015. i 2019. godine, a prema rezultatima, produktivnost je ostala ista ili se čak poboljšala.

Zanimljivo da je učestvovalo u ovom eksperimentu više od 2.500 radnika, odnosno oko jedan posto radnog stanovništva Islanda.

Dosta firmi je prešlo sa 40-satne radne sedmice na onu koja traje 35 ili 36 sati.

Kako kaže BBC, 89 posto radne snage Islanda je prešlo na kraće radno vrijeme za istu platu ili će se to uskoro desiti.

Radnici su rekli da su pod manjim stresom, te kako bolje usklađuju privatni i poslovni život.

Will Stronge, direktor ovog istraživanja rekao je kako je ovo svjetski ekspremiment sa skraćenim radnim vremenom u javnom sektoru i kako je, prema svim mjerama, pokazao uspjeh.

"Pokazuje i kako je javni sektor zreo da bude pionir skraćene radne sedmice, a može biti i lekcija iz koje mogu učiti i druge vlade", poručio je Stronge.

Zanimljivo je i kako se sličan primjer slijedi i u drugim zemljama. Tako se i u Španiji eksperimentiše sa radnom sedmicom od četiri dana, jednim dijelom i zbog pandemije koronavirusa.

Britansko-nizozemska firma Unilever također je odlučila skratiti radno vrijeme za radnike za 20 posto, dok će im plata ostati istog iznosa.