AMERIČKI MEDIJI

Američki mediji spekulišu da Pentagon u skorom izvještaju o pojavama neidentifikovanih letećih objekata (NLO) neće priznati da je riječ o vanzemaljskoj tehnologiji, kao ni o američkoj tajnoj tehnologiji, ali neće negirati da se radi o letjelicama nepoznatog porijekla.

Dugo iščekivani izvještaj o NLO koji treba u Američki kongres da stigne tokom juna mogao bi da sadrži navode prema kojima objekti na snimcima mornaričkih pilota u posljednjih nekoliko godina, ali i prije toga, nisu ni vanzemaljska ni tajna američka tehnologija, a spekuliše se da bi, možda, mogli biti ruski ili kineski.

Za sada pet neimenovanih izvora upoznatih o rezultatima izvještaja čije je detalje prvi objavio New York Times pišu kako će u zaključku izvještaja biti navedeno da nije riječ o vanzemaljskoj tehnologiji jer za to nema dokaza.

Ipak, tri od ovih pet izvora tvrde da će se u istom izvještaju ostaviti i mogućnost da je riječ o vanzemaljskoj tehnologiji ako za to budu pronađeni dokazi.

U izvještaju će biti navedeno i da se ne može otkloniti mogućnost da je riječ o objektima koji pripadaju Kini ili Rusiji, što bi potencijalno mogao biti i najcrnji scenario jer bi to stavilo pitanje američke nacionalne bezbjednosti, vjerovatno, u red gorućih problema.

“To je uznemirujuće bez obzira na koji način gledate. Radi li se o vanzemaljskom životu ili naši protivnici imaju sposobnosti koje daleko nadilaze sve što imamo u smislu razumijevanja, praćenja i zaustavljanja prijetnje?

Kako god da gledate na to, stvar je vrlo loša”, smatra Michael Walz, republikanski član kongersnog Odbora za oružane snage.

Čak i da u izvještaju ne bude označen onaj koji stoji iza NLO, sama činjenica da američka vojska i obavještajne službe učestvuju u ozbiljnoj raspravi o ovoj temi, definitivno predstavlja pomak, prenosi CNN.

Pentagon je posljednjih godina objavio niz video-snimaka američke vojske na kojima se vide objekti koji lete nezamislivim brzinama i imaju manevarske sposobnosti koje daleko nadilaze ljudsku tehnologiju.