Analiza pokazala

Australijski naučnik otkrio je novu vrstu žabe, "čokoladnu žabu", u močvarama prašume Nove Gvineje.

Steve Richards, stručnjak za žabe iz Muzeja Južne Australije, prvi je put pronašao stvorenje boje kakaa 2016. godine na nevjerovatno izazovnom staništu.

- Zbog toga je trebalo toliko vremena da se pronađe ova žaba. Močvarno je, šiljasto, ima puno mozzieja koji prenose malariju, poplavi, ima krokodila i nema puno puteva. To je zaista neugodno mjesto za rad - rekao je ovaj naučnik.

Uprkos tome što je uznemirio nadvijeno gnijezdo gigantskih stršljena i morao je pobjeći, Richards je uspio uzeti neke primjerke i nakon godina mukotrpnog istraživanja i genetske analize on i njegove kolege mogu sa sigurnošću reći da je Litoria mira nova vrsta, piše The Guardian.

Neobučenom oku Litoria mira izgleda gotovo identično australijskoj zelenoj žabi - osim sjajne smeđe kože. Najbliži je rođak australijske zelene žabe. Ali genetska analiza pokazuje da je Litoria mira evoluirala tako da je postala genetski različita do te mjere da dvije vrste neće moći da se razmnožavaju.

Paul Oliver iz muzeja Queensland i Univerziteta Griffith bio je zadužen za genetski rad. Jedno od prvih pitanja na koje su on i njegov tim morali odgovoriti bilo je jesu li čokoladne žabe australijske zelene žabe koje ponekad mogu biti smeđe i za koje se zna da žive na Novoj Gvineji.

Postojale su i neke druge fizičke razlike, uključujući suptilne mrlje lavande iza očiju "čokoladne žabe", a malo je i manja od australijske zelene žabe.

- Nazvali smo novu žabu Litoria mira, jer riječ "mira" na latinskom znači iznenađena ili čudna - rekao je Oliver.

Richards je prije otkrio nekoliko vrsta žaba u Australiji i oko 200 na Novoj Gvineji.

Rekao je da je ponekad bilo očito kad je nešto novo, ali u slučaju čokoladne žabe dugo se čekalo da se nauka složi.

Faktor/The Guardian