Sjećanje na veliki čin

Svjetska javnost danima prati užas koji traje u Svetoj zemlji. Strah i zebnja prikrivaju Pojas Gaze gdje se broje deseci žrtava.

Sada kada je došlo do prekida vatre između sukobljenih strana, važno je prisjećati se heroja koji su dizali glas protiv nasilja na Bliskom istoku, među kojima posebno mjesto imaju oni s jeverejskim porijeklom.

Čin hrabrosti


Odbijamo poistovjećivati jevrejski naroda sa Izraelom, izjavio je nedavno za Radiosarajevo.ba poglavar Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

Među takvim velikanima posebno mjesto zauzima slavna izraelsko-američka glumica Natalie Portman, koja je 2018. godine odbila doći na ceremoniju prestižne nagrade Genesis. Riječ je o nagradi koja je poznata kao "jevrejska Nobelova nagrada".

Fondacija Genesis Prize (GPF) otkazala je ceremoniju, ali je odlučila, ipak, dodijeliti Portman milion dolara, koje poznata glumica donirala u dobrotvorne svrhe po svom izboru.

Izrael se i te godine suočio s kritikama zbog brutalnog odgovora na masovne proteste na granici Izraela s Pojasom Gaze, kada je u izraelskoj vatri od 30. marta 2018. ubijeno 28 Palestinaca, a stotine njih povrijeđeno.

"Uzor milionima mladih Jevreja"


Zastupnik poznate glumice obavijestio je organizatore da su Natalie Portman "nedavni događaji u Izraelu izuzetno uznemirili".

Dodala je da joj "nije prijatno da učestvuje u bilo kakvim javnim događajima u Izraelu".

"Odlučila sam da ne prisustvujem jer nisam željela da se pojavim kao podrška Benjaminu Netanyahuu, koji je trebao održati govor na ceremoniji", napisala je na Instagramu Portman.

Dodala je tada da ne želi bojkotirati zemlju u cjelini kritizirajući rukovodstvo u Izraelu, već se htjela distancirati od "današnjih zločina", napominjući da oni nisu "u skladu s (njezinim) jevrejskim vrijednostima".

Vladini zvaničnici u Izraelu rekli su tom prilikom kako se čini da je Portman izmanipulirala međunarodnom kampanjom bojkota Izraela koju vode Palestinci.

"Nažalost, čini se da ste na vas utjecali kampanja medijskih dezinformacija i laži u vezi s Gazom koju je organizirala teroristička grupa Hamas", saopćilo je Ministarstvo kulture Izraela te 2018. godine.

Američko-izraelska glumica i režiserka, koja je rođena u Izraelu 1981. godine i imigrirala u Sjedinjene Države s tri godine, objavljena je kao dobitnica nagrade u novembru 2017. godine, što ju je učinilo petom i prvom ženskom laureatkinjom nagrade. Portman je odabran kao "uzor milionima mladih Jevreja širom svijeta".